«Καμπάνες» από Κομισιόν για τις δικαστικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων

Κίνδυνο και για αύξηση του μισθολογικού κόστος στο δημόσιο διαγνώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή –Αναθεωρούνται προς τα κάτω οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2019

«Καμπάνες» από Κομισιόν για τις δικαστικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και αυτό αποτυπώνεται και στην έκθεση των φθινοπωρινών προβλέψεων που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα. Η Κομισιόν κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης από το 2,3% του ΑΕΠ στο 2% ενώ στηρίζει τις εκτιμήσεις της στο «σενάριο βάσης» που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά και όχι σε αυτό που περιλαμβάνει και το μέτρο μη περικοπής των συντάξεων. Με αυτό το δεδομένο προβλέπει

Διατήρηση της ανάπτυξης στο 2% και για το 2018 και για το 2019 και για το 2020. Για το 2018, αυτό συνιστά μικρή βελτίωση (καθώς η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν στο 1,9%) αλλά μεγάλη επιδείνωση της πρόβλεψης για το 2019 καθώς την άνοιξη, ο πήχης ήταν στο 2,3%.

Η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί από το 19,6%, στο 16,9% για το 2020.

Όσον αφορά στο χρέος, προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 182,5% το 2018, στο 174,9% το 2019 και στο 167,4% για το 2020.

Στο κείμενο για την Ελλάδα, γίνεται ρητή αναφορά στο ρίσκο από την επικείμενη έκδοση δικαστικών αποφάσεων που μπορεί να ανατρέψουν το σκηνικό συγκεκριμένα αναφέρεται: «ενώ η βελτίωση της απόδοσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες των εκτιμώμενων προβλέψεις, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι υποβάθμισης όπως είναι οι πιθανές αποφάσεις των δικαστηρίων. Επίσης, επισημαίνεται ο κίνδυνος αύξησης του μισθολογικού κόστους του δημοσίου από την έκδοση σχετικών αποφάσεων της κυβέρνησης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στηρίζει τις μακροοικονομικές της προβλέψεις στο "σενάριο βάσης" που έχει ενσωματώσει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό. Ως εκ τούτου, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν στηριχτεί και στο γεγονός ότι η ιδιωτική κατανάλωση, θα επηρεαστεί από την περικοπή των συντάξεων. Μόλις ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα μέτρα που θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό θα αναθεωρηθούν και οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ