Έρχεται μειωμένος ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές εκδόσεις

Έρχεται μειωμένος ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές εκδόσεις

Μειωμένους έως και μηδενικούς συντελεστές ΦΠΑ θα μπορούν στο εξής να εφαρμόζουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ και για τις ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις, σύμφωνα με οδηγία που εξέδωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με την ευθυγράμμιση των κανόνων ΦΠΑ για τις ηλεκτρονικές και έντυπες δημοσιεύσεις.

Η έκδοση της οδηγίας για τις ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις έπεται της πολιτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο στις 2 Οκτωβρίου.

Δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να εφαρμόζουν, εφόσον το επιθυμούν, μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στο εθνικό τους δίκαιο.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες ΦΠΑ (οδηγία 2006/112/ΕΚ), η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών φορολογείται με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ήτοι 15% τουλάχιστον, ενώ για τις έντυπες εκδόσεις μπορούν να ισχύουν διάφοροι συντελεστές.

Για τις έντυπες εκδόσεις -βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά- τα κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα σήμερα να εφαρμόζουν «μειωμένο» συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή τουλάχιστον 5%. Ορισμένα έχουν δικαίωμα να εφαρμόζουν εξαιρετικά μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (κάτω του 5%) ή και μηδενικό συντελεστή (που συνεπάγεται έκπτωση του ΦΠΑ).

Η οδηγία θα δώσει στα κράτη-μέλη που το επιθυμούν, τη δυνατότητα να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και στις ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις. Εξαιρετικά μειωμένοι και μηδενικοί συντελεστές θα επιτρέπονται μόνον στα κράτη-μέλη, που τους εφαρμόζουν επί του παρόντος στις έντυπες εκδόσεις.

Οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν προσωρινά, εν αναμονή της θέσπισης ενός νέου, «οριστικού» συστήματος ΦΠΑ. Η Επιτροπή εξέδωσε προτάσεις για το νέο σύστημα, χάρη στο οποίο τα κράτη-μέλη θα διαθέτουν μεγαλύτερη ευελιξία απ’ ό, τι σήμερα όσον αφορά τον καθορισμό των συντελεστών ΦΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ