Η Ιταλία κοστίζει στην Ελλάδα – Αργεί η έξοδος στις αγορές

Η Ιταλία κοστίζει στην Ελλάδα – Αργεί η έξοδος στις αγορές

 


Βαρύ είναι το πέπλο αβεβαιότητας που για μία ακόμη φορά έχει καλύψει την οικονομία με την κυβέρνηση να προσπαθεί να μετριάσει τις ανησυχίες και να αντιστρέψει το κλίμα.
Η ελληνική κυβέρνηση δυσκολεύεταιε να ακολουθήσει το παράδειγμα των άλλων χωρών που βγήκαν από τα μνημόνια, οι οποίες μετά την «έξοδο» διατήρησαν την επαφή με τις αγορές και τους επενδυτές, προχωρώντας σε εκδόσεις βραχυπρόθεσμων αλλά και μακροπρόθεσμων ομολόγων.

Οι αναταραχές στις διεθνείς αγορές και ειδικά στην Ιταλία, καθώς και οι εγχώριες προκλήσεις, έχουν κρατήσει τους επενδυτές σε απόσταση από τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Οι αρχικοί σχεδιασμοί ήθελαν την Ελλάδα να «επιχειρεί έξοδο» στο τέλος του 2018 – αρχές 2019, οι εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και εγχώριο πολιτικό σκηνικό όμως προβληματίζουν αναλυτές και επενδυτές.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρακολουθεί την εξέλιξη της διαμάχης της ιταλικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurogroup για τον προϋπολογισμό του 2019, καθώς μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης θα μπορούσε να τραυματίσει σοβαρά την μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδος.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας το τελευταίο εξάμηνο κόστισε στην Ελλάδα την έξοδο που προγραμμάτιζε στις αγορές παράλληλα με την έξοδο από το Μνημόνιο. Δεδομένου ότι το ιταλικό δεκαετές ομόλογο αυξήθηκε σχεδόν κατά 200 μονάδες βάσης μέσε σε λίγους μήνες συμπαρέσυρε ανοδικά και την απόδοση του ελληνικού ομολόγου το οποίο θεωρείται εκ των πραγμάτων πιο επισφαλές.

Σήμερα με την απόδοση του ελληνικού δέκατους ομολόγου να είναι στο 4,3%, τα σχέδια για βιώσιμη έξοδο στις αγορές δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Η κυβέρνηση προσδοκά μία εξομάλυνση των συνθηκών από την αρχή του επόμενου έτους προκειμένου να ξεκινήσει δηλαδή δειλά δειλά τις εκδόσεις ομολόγων.

Αν όμως τα πράγματα με την Ιταλία δεν διευθετηθούνν τότε είτε η κυβέρνηση θα αναβάλει τα σχέδια της για έξοδο στις αγορές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019, είτε θα βγει στις αγορές και θα δανειστεί ακριβά, κάτι θα σημαίνει πως το αυξημένο κόστος δανεισμού θα διαχυθεί στο σύνολο της οικονομίας.

Εκτός από τις πιέσεις που προκαλεί η Ιταλία η ελληνική έξοδος στις αγορές κινδυνεύει να δυναμιτιστεί και από το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα εκδώσει τον προγραμματισμό του για το δανειακό πρόγραμμα του 2019 μέσα στον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, συνολικά για το επόμενο έτος προσδοκά να αντλήσει από τις αγορές 7 δισ. ευρώ, ποσό που θα καλύψει πλήρως τις λήξεις χρέους του επόμενου έτους.

Το Eurogroup για Ελλάδα

Στο Eurogroup αναφορικά με το δημοσιονομικό χώρο του ελληνικού προϋπολογισμού και το ζήτημα της περικοπής ή μη των συντάξεων, εμφανίστηκαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο και ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι το θέμα είναι υπό συζήτηση.
Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup στις Βρυξέλλες, ο Μάριο Σεντένο τόνισε πως το ελληνικό ζήτημα δεν συζητήθηκε, ωστόσο, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία της Ελλάδας και σημείωσε πως «είμαστε σε φάση υπολογισμού των δημοσιονομικών περιθωρίων, δηλαδή το ακριβές πλεόνασμα πέραν του 3,5%. Πρέπει να δούμε τώρα τι θα γίνει με το πλεόνασμα και θα δούμε που θα πάει».

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί επεσήμανε πως «για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν εχουμε να υποβάλουμε πρόσθετες ερωτήσεις στην Ελλάδα και αυτό είναι καλό», ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να δούμε τώρα το μέγεθος του πλεονάσματος και πως θα χρησιμοποιηθεί».

«Από ότι φαίνεται υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, ωστόσο πρέπει να γίνει συζήτηση για το πως θα χρησιμοποιηθεί», υπογράμμισε

Τέλος, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε ότι «κανένας δεν αμφισβητεί το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά είναι σημαντικό να τηρούνται οι δεσμεύσεις ή να συζητούνται με τους θεσμούς»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ