«Διάσωση» συντάξεων ή μέτρα ελάφρυνσης; Τα σκληρά διλήμματα για την κυβέρνηση

Προσγείωση στην πραγματικότητα μετά τη συνεδρίαση στο EWG – Σκληρές διαπραγματεύσεις μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου   

«Διάσωση» συντάξεων ή μέτρα ελάφρυνσης; Τα σκληρά διλήμματα για την κυβέρνηση

Οι Ευρωπαίοι άνοιξαν τα χαρτιά τους στην χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup και φάνηκε ξεκάθαρα ότι η επίτευξη της οριστικής συμφωνίας για τη διατήρηση των συντάξεων στα σημερινά τους επίπεδα και η ταυτόχρονη ενεργοποίηση μια σειράς ευνοϊκών μέτρων, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Οι Ευρωπαίοι εντοπίζουν δημοσιονομική «τρύπα» στα σχέδια της κυβέρνησης η οποία φτάνει ακόμη και στα 700 εκατ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει –με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα- κανένα περιθώριο για ελαφρύνσεις αν η κυβέρνηση επιμείνει στην αναγκαιότητα για μη περικοπή των συντάξεων. Οι συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση προκειμένου να βελτιωθεί όσο το δυνατόν η κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι πανηγυρικές δηλώσεις θα κοπάσουν απότομα το επόμενο διάστημα καθώς προς το παρόν, τα λεφτά δεν βγαίνουν.

Οι πληροφορίες που ήρθαν χθες στο προσκήνιο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του EWG, εμφανίζουν τους Ευρωπαίους να μιλούν για ένα «κενό» της τάξεως του 0,4% του ΑΕΠ. Είναι ένα ποσό της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ το οποίο είναι ικανό να εξαφανίσει όλες τις παροχές δηλαδή:

1. Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ η οποία κοστίζει 266 εκατ. ευρώ

2. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με δημοσιονομικό κόστος περίπου 170 εκατ. ευρώ.

3. Τη διανομή επιδόματος στέγασης με κόστος περίπου 200 εκατ. ευρώ.

4. Τις προσλήψεις για την ειδική αγωγή (περίπου 4500 στον αριθμό)

Στο οικονομικό επιτελείο αισιοδοξούν ότι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις και στοιχεία ώστε να «κλείσει» αυτό το κενό. Όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εξαλειφθεί. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα μπει σε πολύ δύσκολα διλήμματα: δηλαδή θα αναγκαστεί να «κόψει» κάποιες από τις παροχές που έχει ήδη εξαγγείλει.

Οι δυσκολίες δεν σταματούν εδώ. Τρεις χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία έθεσαν θέμα έγκρισης της μείωσης των συντάξεων από τα κοινοβούλιά τους. Είναι λοιπόν άλλο ένα θέμα το ακόλουθο: Ακόμη και αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα στο θέμα των συντάξεων, είναι βέβαιο ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα ανάψει το πράσινο φως; Το πιθανότερο πλέον είναι ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε ένα έκτακτο Eurogroup έως τις 19 Νοεμβρίου καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να καταθέσει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού της μέχρι τις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ