Τα σενάρια για τις συντάξεις - Τι αναφέρουν πηγές ΥΠΟΙΚ για το EWG

Τα σενάρια για τις συντάξεις - Τι αναφέρουν πηγές ΥΠΟΙΚ για το EWG

Στο τραπέζι κυβέρνησης – δανειστών έχουν μπει τα εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση για τις συντάξεις, η οποία θα οδηγεί με ασφάλεια το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 στο 3,5% του ΑΕΠ.

Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τελειώσει όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά ούτε καν στο τεχνικό τους σκέλος. Και τούτο καθώς οι θεσμοί περιμένουν επιπλέον στοιχεία Νοεμβρίου για την πορεία των εσόδων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών έγιναν μεγάλα βήματα σύγκλισης ωστόσο παραδέχονται ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2019 όπου και περιλαμβάνεται το μεγάλο θέμα της μη περικοπής των συντάξεων.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι στο χθεσινό EwG συζητήθηκε αναλυτικά το θέμα του ελληνικού προϋπολογισμού και έγιναν σημαντικά βήματα σύγκλισης. Εκτιμούν ότι οι όποιες εκκρεμότητες θα έχουν διευθετηθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Γι’ αυτό και το θέμα δεν θα είναι στην ατζέντα του Eurogroup που θα διεξαχθεί στις 5 Νοεμβρίου.

Τα σενάρια

Το πρώτο αφορά σε ενδεχόμενη αντιμετάθεση των προνομοθετημένων μειώσεων συντάξεων - αφορολόγητου.
Σε αυτή την περίπτωση, η προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου από τη ζώνη των 8.636-9.090 ευρώ σήμερα στις 5.682-6.136 ευρώ εφαρμόζεται το 2019(αντί για το 2020) και διατηρείται σε αναστολή το επίσης προνομοθετημένο μέτρο των συντάξεων έως το 2020, εφόσον χρειαστεί.

Το δεύτερο περνά από τα θετικά μέτρα των 765 εκατ. ευρώ, τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ και ενσωματώνονται στο σενάριο προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης στο προσχέδιο προϋπολογισμού.

Στο προσχέδιο ενσωματώνονται ελαφρύνσεις 765 εκατ. ευρώ, οι οποίες αναλύονται σε:

  • 263 εκατ. ευρώ για μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε μεσοσταθμικό επίπεδο το 2019
  • 177 εκατ. ευρώ για μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών
  • 200 εκατ. ευρώ για επιδότηση ενοικίου
  • 103 εκατ. ευρώ για επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε νέους εργαζόμενους και
  • 22 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ειδικής αγωγής.

Το τρίτο σχέδιο αφορά σε μικρότερη ποσοστιαία περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις ή «μαχαίρι» των συντάξεων μόνο για όσους συνεχίζουν να έχουν σχετικά υψηλές αποδοχές. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει όμως πως θέλει «καθαρή λύση» για τις συντάξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ