Προϋπολογισμός και συντάξεις στο τραπέζι του Euroworking Group

Προϋπολογισμός και συντάξεις στο τραπέζι του Euroworking Group

 


Υπό τον πρίσμα των δηλώσεων του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σχετικά με το αν η δημοσιονομική υπεραπόδοση της Ελλάδας καλύπτει πλήρως τις απώλειες εσόδων από τη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων το οικονομικό επιτελείο καλείται την Πέμπτη στο EWG να θέσει επί τάπητος τα στοιχεία για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι «η υπεραπόδοση υπάρχει αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη που να δικαιολογεί την κατάργηση του μέτρου. Βέβαια, «πρέπει να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν» πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του ESM.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης που θα μετάσχει στην συνάντηση τους EWG που θα είναι πιθανότατα ο πρώτος σταθμός συζήτησης του ελληνικού προϋπολογισμού, άρα και των συντάξεων, θα πρέπει να βολιδοσκοπήσει τις νεότερες προθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Σημειώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα πάρει επίσημη θέση για το θέμα των συντάξεων διατηρώντας έτσι ανοικτό το πεδίο για την άσκηση πιέσεων στην Αθήνα.

Πριν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη, δεν θα έχουν ανοίξει πλήρως τα χαρτιά των Βρυξελλών. Στις 21 Νοεμβρίου όμως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, με ένα και μοναδικό σενάριο (με ή χωρίς περικοπές στις συντάξεις), το οποίο δεν αποκλείεται να συζητηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στα μέσα Νοεμβρίου.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 νωρίτερα, στις 21 Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει πως οι περικοπές όχι μόνο δεν θα εφαρμοστούν αλλά θα ακυρωθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ