Αυτός είναι ο προϋπολογισμός που καταθέσαμε στις Βρυξέλλες

Ζητάμε μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,6% αντί για 4,2% για να μην κοπούν οι συντάξεις και να ενεργοποιηθούν τα "μέτρα Τσίπρα"

Αυτός είναι ο προϋπολογισμός που καταθέσαμε στις Βρυξέλλες

Οριακή βελτίωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,6% έναντι 3,56% που είχε διατυπωθεί στο προσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή την 1η Οκτωβρίου, προβλέπει ο προϋπολογισμός που κατέθεσε στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη δημοσιονομική επίδοση έχει στηριχτεί στο ότι δεν θα υπάρξει περικοπή συντάξεων και στο ότι θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το πακέτο των προτεινόμενων από την ελληνική κυβέρνηση δημοσιονομικών παρεμβάσεων, έχει κόστος 1,1 δις. ευρώ ενώ στις υποσημειώσεις αναφέρεται ότι η οριστικοποίηση των προβλέψεων αυτών, θα γίνει αφού ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ελληνικό κείμενο, εμπεριέχει ένα σενάριο εκτέλεσης προϋπολογισμού το οποίο δεν περιλαμβάνει καμία από τις προτεινόμενες παρεμβάσεις. Είναι το λεγόμενο «no change policy scenario» το οποίο αποτυπώνει την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος αν προχωρήσει η περικοπή των συντάξεων. Αυτό το σενάριο, βγάζει πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% (έναντι 4,14% που είχε αποτυπωθεί στο προσχέδιο της Βουλής). Ακόμη και αυτή την μικρή βελτίωση της πρόβλεψης στην πρόβλεψη του πρωτογενούς πλεονάσματος, η ελληνική πλευρά το έχει εκμεταλλευτεί για να αυξήσει το κονδύλι του επιδόματος στέγασης. Από τα 150 εκατ. ευρώ που ήταν η εκτίμηση την 1η Οκτωβρίου, έχουμε ανέβει πλέον στα 200 εκατ. ευρώ κάτι που θα αποτυπωθεί (εφόσον εξασφαλιστούν και οι τελικές εγκρίσεις της Κομισιόν) σε βελτίωση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων.

Το 1,1 δις. ευρώ που είναι το δημοσιονομικό κόστος των προτεινόμενων από την Ελλάδα παρεμβάσεων, προκύπτει από τις ακόλουθες προβλέψεις:

  1. Η διατήρηση των συντάξεων στα ίδια επίπεδα επιφέρει δημοσιονομικό κόστος 2,065 δις. ευρώ.
  2. Η μη ενεργοποίηση των αντίμετρων εξασφαλίσει 1,73 δις. ευρώ.
  3. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κοστίζει 263 εκατ. ευρώ και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 177 εκατ. ευρώ.
  4. Ο προϋπολογισμός του επιδόματος στέγασης έχει ανέβει στα 200 εκατ. ευρώ ενώ για την επιδότηση των εισφορών των νέων δαπανώνται 103 εκατ. ευρώ (συν 22 εκατ. ευρώ για τις προσλήψεις δασκάλων ειδικής αγωγής)

Η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ότι το 2019 θα υπάρξει κατακόρυφη μείωση των κόκκινων δανείων με αποτέλεσμα αυτά να φτάσουν στα 64,6 δις. ευρώ από 81,5 δις. ευρώ το 2018. Επίσης, ο προϋπολογισμός στηρίζεται στο ότι η τιμή του πετρελαίου θα υποχωρήσει το 2019 στα 68,99 δολάρια το βαρέλι έναντι 70,23 δολάρια που είναι η πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά, στο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2% και στο ότι η ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ θα υποχωρήσει στο 1,14.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ