Η … Μεγάλη Δευτέρα των συντάξεων

Και κατάθεση του προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες και δημοσίευση στοιχείων 9μηνου -καθοριστικά τα νούμερα για τις συντάξεις

Η … Μεγάλη Δευτέρα των συντάξεων

Από σήμερα, ο χρόνος για τους συνταξιούχους αρχίζει να μετράει αντίστροφα. Με την κατάθεση του ελληνικού προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες, μπαίνει στην τελική φάση και η συζήτηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σχετικά με το αν θα προχωρήσει ή όχι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς αλλά και η ενεργοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού. Κρίσιμη και η δημοσίευση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 9μηνο η οποία επίσης αναμένεται σήμερα.

 

Από τις επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Μπαλί –ο υπουργός Οικονομικών επέστρεψε τα ξημερώματα στην Αθήνα- το μόνο που προέκυψε ότι το θέμα των συντάξεων θα «παιχτεί» στην πραγματικότητα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το ΔΝΤ, δεν…. υποχώρησε. Εξακολουθεί να έχει τη θέση ότι οι συντάξεις πρέπει να κοπούν για να χρηματοδοτηθούν μέτρα ενίσχυσης άλλων κοινωνικών ομάδων. Στο μόνο σημείο στο οποίο έριξε νερό στο κρασί του, είναι στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων (σ.σ τα οποία βλέπει στο 3,5% του ΑΕΠ και για το 2018). Σε κάθε περίπτωση, πριν ακόμη ταξιδέψει ο κ. Τσακαλώτος στο Μπαλί, ήταν γνωστό ότι το ΔΝΤ δεν έχει πλέον δικαίωμα βέτο στα της ελληνικής υπόθεσης. Η όλη προσπάθεια έχει να κάνει με το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μια αρνητική έκθεση από το Ταμείο η οποία να «πληγώσει» την πορεία εξόδου της Ελλάδας προς τις αγορές.

Πλέον, όλο το ενδιαφέρον εστιάζεται στις τελικές συζητήσεις που θα γίνουν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει πολύ μεγάλη προετοιμασία ώστε να μην υπάρξει ο παραμικρός αιφνιδιασμός των Ευρωπαίων με την κατάθεση των στοιχείων. Το σχέδιο της μη περικοπής των συντάξεων θα αποτυπώνεται στα στοιχεία αλλά το τελικό συμπέρασμα που θα προκύπτει θα είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα βγαίνει σε κάθε περίπτωση πάνω από το 3,5%.

Μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για τουλάχιστον έναν μήνα ακόμη δηλαδή μέχρι και τις 21 Νοεμβρίου που θα κατατεθεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή. Μέχρι τότε, είναι πιθανό να υπάρξει και νέα αποστολή των θεσμών στην Αθήνα καθώς ταυτόχρονα θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Από τους θεσμούς αναμένονται δύο εκθέσεις. Μια της Κομισιόν για το θέμα του προϋπολογισμού και των διαδικασιών που προβλέπονται από το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» και μια δεύτερη από τους τέσσερις θεσμούς για την πορεία των μεταμνημονιακών διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ