Το «ραντεβού» Τσακαλώτου - Λαγκάρντ και η στάση του Ταμείου για τις συντάξεις

Το «ραντεβού» Τσακαλώτου - Λαγκάρντ και η στάση του Ταμείου για τις συντάξεις

 

Τρία 24ωρα πριν η κυβέρνηση καταθέσει στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί τετ-α-τετ στο Μπαλί με την Κριστίν Λαγκάρντ και το Πολ Τόμσεν.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η επιδίωξη της κυβέρνησης για ακύρωση των προνομοθετημένων μειώσεων στις συντάξεις από το 2019, θέμα για το οποίο το ΔΝΤ δεν έχει μεταβάλει τη θέση του, επιμένοντας στον διαρθρωτικό χαρακτήρα των περικοπών, συνδέοντας μάλιστα τις αλλαγές στο ασφαλιστικό με τη γήρανση του πληθυσμού.

Ο κ. Τσακαλώτος θα προσπαθήσει να κάμψει την αρνητική στάση του ΔΝΤ, το οποίο εξακολουθεί να μη βλέπει δημοσιονομικό χώρο για παροχές.

Το Ταμείο μέχρι τώρα δεν έχει μεταβάλλει τη θέση του, επιμένοντας στον διαρθρωτικό χαρακτήρα των περικοπών, συνδέοντας μάλιστα τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, με τη γήρανση του πληθυσμού.

Η ελληνική αποστολή δεν προσβλέπει στο ότι το Ταμείο θα έχει ριζική μεταστροφή από τη μια στιγμή στην άλλη και ότι θα αποδεχτεί την πρόθεση της ελληνική πλευράς να μην κόψει τις συντάξεις. Ωστόσο, προσβλέπει σε μια θετική δήλωση σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, το μήνυμα πως οι ελληνικές συντάξεις θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα έστειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξη του παραχώρησε στο Bloomberg από το Μπαλί της Ινδονησίας.

«Η Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια σκληρής λιτότητας βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης και είμαι πραγματικά ευτυχής που άφησε πίσω της το πρόγραμμα αυτό. Η κατάσταση λοιπόν καλυτερεύει», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ο κ. Μοσκοβισί, σημείωσε ότι τη Δευτέρα θα κατατεθεί στην ΕΕ το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση με τις ελληνικές αρχές και με τα μέλη του Eurogroup πώς και πού θα αξιοποιηθεί το όποιο πλεόνασμα. «Θα εξετάσουμε προσεκτικά τα νούμερα του προϋπολογισμού και αν το πλεόνασμα βρίσκεται σε υψηλό ποσοστό, τότε θα δούμε με ποιο τρόπο αυτό θα χρησιμοποιηθεί. Όμως πρώτα πρέπει να δούμε το πρωτογενές πλεόνασμα καθώς και το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας», είπε.

Ερωτηθείς για τις συντάξεις εμφανίσθηκε φειδωλός. «Δεν είναι στη δική μου δικαιοδοσία να μιλήσω για τις συντάξεις».

«Υποθέτω ότι οι συντάξεις θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα. Οι δανειστές δεν μπορούν να έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από τον ελληνικό λαό που δοκιμάστηκε τόσα χρόνια, που έκανε τόσες πολλές προσπάθειες με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας, με τους νέους επιστήμονες να φεύγουν στο εξωτερικό, με τις συντάξεις και τους μισθούς να περικόπτονται. Τώρα είναι η στιγμή οι θυσίες αυτές να αποφέρουν καρπούς. Οι δανειστές δεν είναι μηχανές, είναι ανθρώπινα όντα και δεν είναι όλοι υπέρ της λιτότητας. Εάν λοιπόν η Ελλάδα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο, το οποίο θα σέβεται τις δεσμεύσεις, - γιατί οι δεσμεύσεις οφείλουν να γίνονται σεβαστές-, τότε αυτό θα ληφθεί σοβαρά υπόψη», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ