Δύο στους τρεις οφειλέτες με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς

«Ανακωχή» έκανε τον Αύγουστο η εφορία – Επιπλέον 939 εκατ. ευρώ στο καλάθι με τις ληξιπρόθεσμες

Δύο στους τρεις οφειλέτες με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς

Μέσα στο κατακαλόκαιρο και στην καρδιά του Αυγούστου, η εφορία θέλησε να δείξει το καλό της πρόσωπο και δεν προχώρησε παρά σε ελάχιστες δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Παρ’ όλα αυτά, το νερό φαίνεται ότι έχει μπει για τα καλά στο αυλάκι και όσοι περνούν το όριο των 500 ευρώ σε χρέος, έχουν… 66% πιθανότητες να βρεθούν με μπλοκαρισμένους τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Για τους φορολογούμενους, η αποπληρωμή των υποχρεώσεων φαίνεται ότι δεν ήταν προτεραιότητα τον Αύγουστο με αποτέλεσμα στη δεξαμενή με τα ληξιπρόθεσμα να προστεθεί επιπλέον ένα δις. ευρώ.

 

Ο συνολικός οφειλόμενος ΦΠΑ του Αυγούστου ήταν 1,122 δις. ευρώ αλλά πληρώθηκαν μόλις τα 940 εκατ. ευρώ δηλαδή το 83,81%. Στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, η συμμόρφωση έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα: από τα 769 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν, πληρώθηκαν τα 704 εκατ. ευρώ ή το 91,52% του συνόλου. Όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα και στον ΕΝΦΙΑ, δεν υπήρχε προθεσμία πληρωμής οπότε τα νούμερα ήταν σχεδόν μηδενικά και στη βεβαίωση και στην είσπραξη. Προφανώς, το ενδιαφέρον μετατίθεται τώρα στο τι θα δείξουν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου με τη διπλή δόση: και ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Τον Αύγουστο, το συνολικό «καθαρό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο (χωρίς δηλαδή τους τόκους και τις προσαυξήσεις) αυξήθηκε στα 102,644 δις. ευρώ από 101,704 δις. ευρώ δηλαδή κατά 939 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα. Το συσσωρευμένο μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου του 2017 χρέος ανήλθε στα 96,394 δις. ευρώ ενώ από τις αρχές του χρόνου έχουν προστεθεί ήδη και πρόσθετες οφειλές 6,418 δις. ευρώ. Μόνο τα «φρέσκα» χρέη, δηλαδή αυτά που έχουν συσσωρευτεί από τις αρχές το χρόνου, αυξήθηκαν μέσα στον Αύγουστο κατά 851 εκατ. ευρώ.

Ο αριθμός των οφειλετών που έχουν υποστεί τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας παρέμεινε στα 1,143 εκατομμύρια παρουσιάζοντας ελάχιστη διαφοροποίηση συγκριτικά με τον Ιούλιο. Ο Αύγουστος ήταν επίσης μήνας μείωσης του αριθμού των οφειλετών: από τα 3,933 εκατομμύρια οφειλέτες του Ιουλίου, πέσαμε στα 3,8 εκατομμύρια τον Αύγουστο. Χρέη άνω των 500 ευρώ –όριο ενεργοποίησης των αναγκαστικών μέτρων- έχουν 1,732 εκατομμύρια άτομα κάτι που σημαίνει ότι οι δύο στους τρεις έχουν ήδη δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ