Σπριντ για έξι αποκρατικοποίησεις από το ΤΑΙΠΕΔ

Σπριντ για έξι αποκρατικοποίησεις από το ΤΑΙΠΕΔ


Τα εμβληματικά επενδυτικά σχέδια σπεύδει να ολοκληρώσει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Έως τον Μάρτιο του 2019 αναμένονται εξελίξεις για Ελληνικό, Εγνατία, ΕΛΠΕ, Λιμάνι Αλεξανδρούπολης, Μαρίνα Αλίμου και Ελ. Βενιζέλος.

Στόχος είναι να σταλεί μήνυμα σε επενδυτές και δανειστές ότι η Ελλάδα είναι δεσμευμένη στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

 

Σε ό,τι αφορά στον εφετινό στόχο για έσοδα 2 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται όχι μόνο να τον πιάνει, αλλά να τον ξεπερνάει κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Ελληνικό

Ετσι, είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την άδεια του καζίνου η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο προκειμένου να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμά ότι στο πρώτο δίμηνο με τρίμηνο του 2019 θα έχει κάνει την εμφάνισή της στην έκταση του Ελληνικού η πρώτη πολυπόθητη μπουλντόζα σηματοδοτώντας την έναρξη της επένδυσης.

Εγνατία Οδός

Ο σχεδιασμός του Ταμείου είναι να κατατεθούν προσφορές για την παραχώρηση μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο διαγωνισμός αφορά την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του οδικού δικτύου των 670 χλμ.
Οι υποψήφιοι επενδυτές ολοκληρώνουν τις επισκέψεις τους στον δρόμο προκειμένου να έχουν και οι ίδιοι εικόνα, ενώ έχει προηγηθεί και η συλλογή τεχνικών στοιχείων από το dataroom.
Παράλληλα προχωρεί και ο διαγωνισμός του υπουργείου για το νέο σύστημα των διοδίων.

Ελληνικά Πετρέλαια

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους δύο υποψήφιους επενδυτές Glencore και Vitol για το 50,1% των ΕΛΠΕ μέσα στον Νοέμβριο.

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Εντός των ημερών αναμένεται να κατατεθεί ο νόμος - πλαίσιο για τις παραχωρήσεις των 10 Οργανισμών Λιμένων. Είναι ένα φιλόδοξο πακέτο αποκρατικοποιήσεων και η αρχή θα γίνει με τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Τα υπόλοιπα λιμάνια είναι του Βόλου, της Ραφήνας, της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας, του Ηρακλείου, της Ελευσίνας, του Λαυρίου, της Κέρκυρας και της Καβάλας.

Μαρίνα Αλίμου

Για τη μαρίνα του Αλίμου οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν ολοκληρώσει τις επισκέψεις τους. Θέμα ημερών ειναι να οριστικοποιηθεί το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης δικαιώματος εκμετάλλευσης ώστε στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου να έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές.

Ελευθέριος Βενιζέλος

Η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος με υψηλότερο τίμημα, στα 1,38 δισ. ευρώ, εγκρίθηκε από τους μετόχους στη γενική συνέλευση, ενώ αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες και η έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τον Οκτώβριο – Νοέμβριο θα έχουν κλείσει τα εγκριτικά της επέκτασης της σύμβασης.
Για το πρώτο δίμηνο του 2019 προγραμματίζεται ο διαγωνισμός πώλησης του ποσοστού 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ