Τα σενάρια για τις συντάξεις και το ιταλικό «κύμα» έπληξαν ομόλογα και μετοχές

Χαμηλά τριετίας για τον τραπεζικό κλάδο μετά τις σημερινές απώλειες του 4%, στις 681 μονάδες το Χρηματιστήριο

Τα σενάρια για τις συντάξεις και το ιταλικό «κύμα» έπληξαν ομόλογα και μετοχές


Οι ιταλικές αναταράξεις καθώς και τα σενάρια για την περικοπή ή μη των συντάξεων με μονομερείς ενέργειες προκαλούν τριγμούς στα ελληνικά ομόλογα και στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Οι αποδόσεις στα ιταλικά 10ετή ομόλογα σκαρφαλώνουν στα υψηλά 4½ ετών και στο 3,4% (με άνοδο της τάξης του 3,2% από χθες), καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών σε ό,τι αφορά τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό αλλά και τις σχέσεις της Ρώμης με τις Βρυξέλλες, χτυπούν «κόκκινο».

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,47% στις 681,17 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 697,60 μονάδων (-1,69%) και 690,93 μον. (-0,05%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 15,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,5 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,19%, στις 1.796,06 μονάδες, ενώ στο -1,13% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.098,83 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,97% στις 554,96 μονάδες.

Οι επενδυτές εμφανίζονται να μην έχουνε πειστεί για τις προβλέψεις του προϋπολογισμού σε σχέση με το μακροοικονομικό σενάριο του 2019, αλλά και να μη θεωρούν βιώσιμες τις πρόσθετες παρεμβάσεις που προτείνει η κυβέρνηση ως δημοσιονομικό ισοδύναμο για τα 2 δις ευρώ που θα προέρχονταν από την περικοπή των συντάξεων.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, αν οι συντάξεις δεν περικοπούν, τότε θα περικοπεί το μεγαλύτερο τμήμα των αντίμετρων, που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Eφόσον η κυβέρνηση λάβει τη συγκατάθεση των θεσμών για μη περικοπή των συντάξεων τότε αυτόματα περικόπτεται η επιδότηση ενοικίου από 600 σε 150 εκατομμύρια ευρώ , ενώ και τα οικογενειακά επιδόματα μειώνονται σε 335 έκατ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ.

Η σύγκρουση δανειστών – κυβέρνησης

Την ανησυχία των αγορών για τυχόν μονομερείς ενέργειες στο θέμα των συντάξεων επισημαίνει σε δημοσίευμα του CNBC.

Το αμερικανικό δίκτυο επικαλείται μάλιστα δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου από τον Αύγουστο, στα οποία αναφέρεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να αναβάλει τις περικοπές στις συντάξεις.

Το CNBC κάνει παράλληλα αναφορά σε δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου από τον Αύγουστο στα οποία αναφέρεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να αναβάλει τις περικοπές στις συντάξεις.

«Μονομερείς αλλαγές στα συμφωνηθέντα μπορεί να δημιουργήσουν εντάσεις με τους θεσμούς» εκτιμά μεταξύ άλλων το CNBC, επισημαίνοντας πως οποιαδήποτε αναστροφή των μεταρρυθμίσεων, αναστολή των περικοπών στις συντάξεις και οτιδήποτε σχετικό, θα πρέπει να περιμένει για αργότερα.

Αρχικά το «κύμα» της Ιταλίας «χτύπησε» την ελληνική αγορά, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να ενισχύεται το πρωί στο 4,346% με άνοδο της τάξης του 3,6% από χθες, ανάλογη δηλαδή με αυτήν του ιταλικού 10ετούς, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η αγορά είχε σημειώσει έντονη αστάθεια ενόψει των δηλώσεων του 'Ελληνα πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, με τους φόβους για πιθανή μονομερή ενέργεια της Ελλάδας για τις συντάξεις να ξυπνούν μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος.

Κατά 4,14% ενισχύθηκε και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, η οποία διαμορφώθηκε στο 3,419% . Οι πιέσεις εκτονώθηκαν κατά την διάρκεια της ημέρας, με οριακές μεταβολές, σε αντίθεση με τις μετοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ