Τα "κόκκινα δάνεια" καίνε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Παρά το γεγονός ότι η προσοχή έχει επικεντρωθεί στο θέμα των συντάξεων, οι επενδυτές ρίχνουν μεγαλύτερο βάρος στα οικονομικά των ελληνικών τραπεζών

Τα "κόκκινα δάνεια" καίνε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Η κυβέρνηση έχει ρίξει το βάρος στο θέμα των συντάξεων, παρ’ όλο που βρίσκει «τοίχο», αγνοώντας το μείζον θέμα των τραπεζών, το οποίο αποδεικνύεται πως μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

Οι πληροφορίες λένε ότι η ομάδα που πλαισίωσε τον Ε. Τσακαλώτο στο ταξίδι του στη βρετανική πρωτεύουσα, μάλλον αιφνιδιάστηκε από τον έντονο σκεπτικισμό των ξένων για τη δυναμική των τραπεζών, λόγω του τεράστιου όγκου των «κόκκινων» δανείων.Πηγές που γνωρίζουν τι παίχθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες, αναφέρουν ότι οι ξένοι ζητάνε λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς σκοπεύουν οι τράπεζες να πιάσουν τους φιλόδοξους στόχους, με δεδομένο ότι το «εργαλείο» των διαγραφών έχει εξαντληθεί και πολύ περισσότερο τι σχεδιάζουν να κάνουν αν πέσουν έξω, κοινώς αν υπάρχειPlanB. Απαντήσεις δεν δόθηκαν και είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι η «βόμβα» θα σκάσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.Κάποιοι στην Αθήνα ωστόσο, θεωρούν δεδομένο πλέον ότι οι τράπεζες θα χρειαστεί να πουλήσουν και ενήμερα δάνεια για να μπορέσουν να πετύχουν τους νέους αναθεωρημένους στόχους μείωσης των NPLs που απέστειλαν στον SSM. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το να κάνουν δελεαστικότερο το «κόκκινο πακέτο» για τους υποψήφιους αγοραστές, ενσωματώνοντας σε αυτό και πράσινα δάνεια με ισχυρές εξασφαλίσεις. Αυτός είναι ο τρόπος που θεωρούν ότι μπορεί να τους δώσει την δυνατότητα να περάσουν τις συμπληγάδες των ευρωπαϊκών αρχών που πιέζουν ασφυκτικά για την άμεση μείωση των «κόκκινων», τα οποία θα πρέπει να περιοριστούν σε 35 διs. μέχρι τα τέλη του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ