Μας εμφανίζουν να χρωστάμε… ένα ΑΕΠ στην εφορία

Ξεπερνούν τα 181 δις. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αν στο «κεφάλαιο» προστεθούν και οι τόκοι – Ωστόσο, περίπου 41232 φορολογούμενοι οφείλουν τα …170 δις. ευρώ.

Μας εμφανίζουν να χρωστάμε… ένα ΑΕΠ στην εφορία

Το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο αρχίζει πλέον και λαμβάνει διαστάσεις… κωμωδίας. Χρειάστηκε να συνταχθεί έγγραφο-απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ως απάντηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για να διαπιστωθεί ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εκτός του ότι έχουν βεβαιώσει ένα χρέος που δεν θα εισπραχθεί ποτέ, το «ανανεώνουν» κιόλας προσθέτοντας κάθε μήνα τόκους που υπολογίζονται με 0,7%. Έτσι, αυτή τη στιγμή, οι Έλληνες δεν χρωστούν στην εφορία 101 δις. ευρώ όπως νομίζαμε αλλά πάνω από 180 δις. ευρώ δηλαδή ένα ολόκληρο ΑΕΠ. Ποιοι όμως είναι οι Έλληνες που χρωστούν αυτά τα ποσά;

Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά:

  1. Από 0-10.000 ευρώ χρωστούν 3,593 δις. ευρώ με το ποσό της συνολικής οφειλής να ανέρχεται στα 3,707 δις. ευρώ.
  2. Από 10 έως 100.000 ευρώ χρωστούν 240.694 άτομα με συνολικό χρέος 6,617 δις. ευρώ
  3. Από 100.000 ευρώ και πάνω, χρωστούν μόλις 41.232 άτομα αλλά το ποσό της οφειλής ανέρχεται στα 91,263 δις. ευρώ.

Αντίστοιχη είναι η κατανομή και στις προσαυξήσεις οπότε εύκολα προκύπτει ότι από τον πακτωλό των 180 δις. ευρώ, περίπου τα 170 δις. ευρώ είναι χρεωμένα σε περίπου 40.000 μεγαλοοφειλέτες τύπου… Acropolis Χρηματιστηριακή. Να γιατί το δημόσιο εμφανίζεται πρόθυμο σε κάθε ρύθμιση που κάνει να χαρίσει ακόμη και το σύνολο των προσαυξήσεων. Γνωρίζει ότι ποσό της τάξεως των 80 δις. ευρώ μόνο από τόκους, δεν πρόκειται να εισπραχθεί ποτέ, ειδικά με την κατανομή που υπάρχει.

Από τα στατιστικά στοιχεία, προκύπτουν και άλλα εντυπωσιακά στοιχεία. Όπως για παράδειγμα το ότι από τα 180 δις. ευρώ, τα 70 δις. ευρώ τουλάχιστον αφορούν σε χρέη τα οποία έχουν δημιουργηθεί από πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ή προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί επί των προστίμων.

Οι επιστροφές φόρων

Τα στατιστικά στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, εμφανίζουν τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου να έχουν φτάσει στα 1,827 δις. ευρώ. Ωστόσο, πρόκειται για «μαγική εικόνα» καθώς τα στατιστικά αφορούν στο τέλος Ιουλίου. Έκτοτε έχει υπάρξει κατακόρυφη μείωση κοντά στο 1 δις. ευρώ. Η μείωση έχει γίνει τόσο μέσα από τη διαδικασία των συμψηφισμών όσο και μέσα από τη διαδικασία των πιστώσεων ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ