Ξεκινούν διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας

Ξεκινούν διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας

 

Ξεκινούν οι διαγωνισμοί για τις παραχωρήσεις δραστηριοτήτων στα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας. Στις πρώτες θέσεις της λίστας των υπό αξιοποίηση λιμένων βρίσκονται τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

Τα δύο λιμάνια είναι τα πρώτα που μπορούν να προσελκύσουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως λόγω της γεωστρατηγικής σημασίας τους.

Η Αλεξανδρούπολη είναι «ελκυστική» για τους επενδυτές και ήδη προσελκύει αυξημένο ενδιαφέρον για την εμπορευματική δραστηριότητα και τις προοπτικές της, καθώς το λιμάνι συνδέεται με την Εγνατία οδό, δίνοντας εύκολη δίοδο στα εμπορεύματα Ανατολής και Δύσης. Ουσιαστικά θα μπορεί να γίνει μεταφορά εμπορευμάτων μέσω σιδηροδρόμου προς λιμάνια των ανατολικών βαλκανικών χωρών (Βουλγαρία, Ρουμανία) και τα εμπορικά πλοία θα παρακάμπτουν τον Βόσπορο.

Αποτελεί επίκεντρο των σχεδίων για τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βαλκανική, μέσω της προωθούμενης κατασκευής πλωτού σταθμού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από αμερικανικά και ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το συγκεκριμένο λιμάνι έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτικών σχημάτων από την Κίνα, τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Στους πυλώνες του master plan του λιμένα Αλεξανδρούπολης που τέθηκε υπό διαβούλευση σχετικά με την κατασκευή διεθνούς εμπορευματικού κέντρου, σημειώνεται ότι περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον σχεδιασμό και την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών εμπορευματικού κέντρου και προσέλκυση δραστηριοτήτων ελαφράς μεταποίησης και υπηρεσιών logistics προστιθέμενης αξίας.

Σε ό,τι αφορά το λιμάνι της Καβάλας, αυτό εξυπηρετεί ήδη δραστηριότητα κρουαζιέρας και συνδέεται απευθείας με την Εγνατία Οδό.

Το λιμάνι της Καβάλας αποτελεί έναν σημαντικό κόμβο θαλάσσιων μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στον χώρο των Ανατολικών Βαλκανίων, το οποίο διαθέτει επαρκείς υποδομές και φυσικά βυθίσματα για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερων επιβατικών και εμπορικών πλοίων, σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, ενώ γίνεται λόγος για ανταγωνιστικό τιμολόγιο αποθήκευσης φορτίων, εφαρμογή ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος στις λειτουργίες του λιμανιού και συνθήκες λειτουργίας και ασφάλειας βάσει των διεθνών προτύπων και κανονισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ