Τρικλοποδιά στις συντάξεις – Τα σενάρια

Πρέπει να κοπούν όπως συμφωνήθηκε το 2017 λέει το ΔΝΤ

Τρικλοποδιά στις συντάξεις – Τα σενάρια


Αλλάζουν τα δεδομένα στο θέμα των συντάξεων μετά και τις δηλώσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο υποστηρίζει σταθερά την άποψη ότι οι μειώσεις στις συντάξεις από το 2019 είναι ένα διαρθρωτικό και όχι δημοσιονομικό μέτρο που ψήφισε η κυβέρνηση από το 2017.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος από το Λονδίνο, επειμένουν ότι το θέμα των συντάξεων έχει τεθεί και ότι έχει πολύ καλές πιθανότητες να βρεθεί «μια εποικοδημητική λύση».

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ραις σε ενημέρωση δημοσιογράφων κλήθηκε να διευκρινίσει τη θέση του για το θέμα.

Θύμισε ότι η περικοπή είναι ένα μέτρο που ψηφίστηκε το 2017 και δεν αποτελεί κάτι νέο. Όπως είπε η θέση του ΔΝΤ είναι ότι η εφαρμογή του όχι μόνο θα βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά παράλληλα θα στείλει και μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα παραμένει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Συμπλήρωσε δε ότι η κίνηση αυτή θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα πιο ισορροπημένο μείγμα κοινωνικής πολιτικής, καθώς δημιουργεί δημοσιονομικό περιθώριο για άλλες πολιτικές στήριξης, αλλά και για μείωση των φορολογικών βαρών.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ θύμισε ότι το προσωπικό του Ταμείου επέστρεψε από την πρώτη αποστολή στο πλαίσιο της μετά το πρόγραμμα παρακολούθησης. Στην ατζέντα ήταν η παρακολούθηση των δημοσιονομικών εξελίξεων του 2018 και η προετοιμασία για το 2019.

Τα σενάρια

Οι δανειστές επεξεργάζονται σχέδια, τα οποία θα ισορροπούν σε δύο βάρκες, με τον κίνδυνο να υπάρξει ατύχημα. Κυρίως η Κομισιόν δεν θέλει να αφήσει την κυβέρνηση, να επιστρέψει από αυτήν την διαπραγμάτευση με άδεια χέρια. Δεν θέλει όμως και να δώσει το σύνολο της ελληνικής απαίτησης, διότι σε αυτή την περίπτωση το κουαρτέτο θα σπάσει στα δύο. Από το Βερολίνο να μηνύματα που έρχονται δεν είναι θετικά και δείχνουν ότι η γερμανική πλευρά συντάσσεται με το ΔΝΤ και δεν δέχεται την ακύρωση του μέτρου των συντάξεων. Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο για το θέμα θα τον έχει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σόλτς, ο λόγος του οποίου έχει βαρύνουσα σημασία στο Eurogroup, το οποίο θα κρίνει το μέλλον των συντάξεων το 2019.

Μέχρι στιγμής τα επεισόδια στο σήριαλ των συντάξεων έχουν ως εξής:

• Το μέτρο περικοπής των συντάξεων προτείνεται από την ελληνική πλευρά να ακυρωθεί αλλά κανείς δεν κάνει λόγο για αναβολή του.

• Συζητείται να υιοθετηθεί, είτε στο σπάσιμο των περικοπών σε βάθος χρόνου (π.χ. μέχρι το 2022), είτε να μειωθούν οι συντάξεις αλλά πάνω από ένα πλαφόν με την καμπάνα να χτυπάει για όσους λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ