Μια προς μια οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Μείωση 30% στον ΕΝΦΙΑ και απόδοση των εσόδων στους δήμους – Στο 9% ο κατώτατος συντελεστής – Στο 15% οι εισφορές για κύρια σύνταξη – Στο 24% ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων (από 40% σήμερα) – Στο 13% ο ΦΠΑ σε εστίαση

Μια προς μια οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Χωρίς κανένα στοιχεία για το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που εξήγγειλε αλλά και χωρίς να αποκαλύψε πιθανές πηγές χρηματοδότησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματός του. Περιλαμβάνει μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες αγγίζουν κυρίως τη «μεσαία τάξη» και τη «μεσαία ιδιοκτησία». Έτσι, επιχείρησε να διαφοροποιηθεί και από τον πρωθυπουργό ο οποίος την περασμένη εβδομάδα εστίασε σε παροχές που ευνοούν κατά κύριο λόγο τη μικρή περιουσία και το χαμηλό εισόδημα. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε πολύ φιλόδοξους στόχους: μέσο ρυθμό ανάπτυξης 4% στην επόμενη 10ετία, δημιουργία 700.000 νέων θέσεων εργασίας στην επόμενη 5ετία. Άφησε όμως να εννοηθεί ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος του περνάει και από την επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ.

 

Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα σημεία από την ομιλία του:

  • Η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί στα επόμενα δέκα χρόνια με μέσο ρυθμό 4%. Το χρέος της μπορεί να μειωθεί δραστικά. Τα επόμενα πέντε χρόνια να δημιουργηθούν 700.000 νέες θέσεις εργασίας και να δοθεί το μήνυμα στους Έλληνες του εξωτερικού να γυρίσουν στην Πατρίδα μας.
  • Φόρεσαν (οι δανειστές) μια θηλιά που στραγγαλίζει τον ιδιωτικό τομέα, τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του Έλληνα και στη συνέχεια αναρωτιούνται γιατί αυτός διαμαρτύρεται ότι πνίγεται. Τους ρωτώ ευθέως: Θα συμφωνούσαν σε μία τέτοια πολιτική αν αφορούσε τη δική τους χώρα; Εμείς αυτήν τη θηλιά θα την κόψουμε. Η Ελλάδα θα πάρει ανάσα και με πρωτοπόρο τον ιδιωτικό τομέα θα σηκωθεί και πάλι όρθια. Όπως έχει κάνει τόσες φορές στην ιστορία της.
  • Εθνικός στόχος η μείωση των εξοντωτικών πλεονασμάτων ύψους 3.5% που δέχτηκε αμαχητί ο κ. Τσίπρας. Και θα τον πετύχουμε αυτόν τον στόχο, όχι μόνο γιατί είναι σωστό για εμάς, για την πατρίδα μας, αλλά είναι σωστό και για τους πιστωτές μας.
  • Η μείωση της φορολογίας θα πάρει πολλές μορφές. Ο μισθωτός των 650 ευρώ και ο συνταξιούχος που σήμερα παίρνει κάτω από 900 ευρώ -απειλούνται να χάσουν ένα με τρία μηνιάτικα με τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων που ψήφισε ο κ. Τσίπρας- θα δουν άμεσα το εισόδημά τους να βελτιώνεται με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.
  • Τον αγρότη, θα δώσουμε και κίνητρα εξωστρέφειας και συνεργειών, με φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με φορολογικό συντελεστή 10%. Γιατί -το ξέρουν οι φίλοι μας οι αγρότες- μόνο με τη συνεργασία μπορεί να εξασφαλίσει ποιότητα και ποσότητα και να πουλήσει το προϊόν του σε τιμές ακόμα και διπλάσιες στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού.
  • Στον εργοδότη και στον εργαζόμενο στον τομέα του τουρισμού, από το ξενοδοχείο μέχρι το καφέ και το εστιατόριο, θα δώσουμε άλλες προοπτικές τζίρου, ρευστότητας και κερδοφορίας με δραστική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στο 13% από 24%.
  • Με τη μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο 24%, από 40% που βρίσκεται σήμερα (σ.σ άθροισμα φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και φόρου μερισμάτων).
  • Θα δώσουμε επιπλέον φορολογικά κίνητρα για νέες παραγωγικές επενδύσεις στη βιομηχανία και τη μεταποίηση όπως οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις και οι υπεραποσβέσεις σε επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας.
  • Έχω στόχο μέχρι το 2021 να καταργήσουμε σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος.
  • Τη μείωση τουΕΝΦΙΑκατά 30%. Εμείς θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ με τρόπο δίκαιο ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη.
  • Αναστέλλουμε τον Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που καταβάλλεται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση και συντήρηση των υφιστάμενων κατοικιών. Ώστε τα σπίτια μας να γίνουν φιλικά στο περιβάλλον, να ομορφύνουν οι πόλεις και τα χωριά και να αυξηθεί η αξία τους στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά. Σε αυτό το σημείο θέλω να κάνω δυο παρατηρήσεις.
  • Όλοι οι νέοι εργαζόμενοι αποκτούν προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς που αντικαθιστούν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις. Η υποχρεωτική εισφορά του 7% διατηρείται. Ποια είναι η διαφορά όμως: ότι τα χρήματα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου… Όποιος επιθυμεί και έχει τη δυνατότητα, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα- ο λεγόμενος τρίτος πυλώνας.
  • Θα καταργήσουμε τον υποκατώτατο μισθό που δημιουργεί μια τεχνητή στρέβλωση στην αγορά εργασίας εις βάρος των νέων εργαζόμενων. Ο δε κατώτατος μισθός θα μπορεί -και πρέπει- να καθορίζεται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Και προφανώς πρέπει να αυξηθεί, ακολουθώντας όμως τη πορεία βελτίωσης της οικονομίας.
  • Σε όσους χρωστούν μικρά ποσά μέχρι 3.000 ευρώ, δηλαδή 4 στους 5 οφειλέτες, τους λέω ξεκάθαρα ότι οι παλιές οφειλές πρέπει να πάψουν να είναι μια θηλιά στο λαιμό τους. Θα καθιερώσουμε μια ενιαίαρύθμιση οφειλών.120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ το μήνα. Γιατί να το κάνουμε αυτό: Για να μπορούν να εξυπηρετούν τις τρέχουσες οφειλές τους χωρίς τα παλιά χρέη να υπονομεύουν τη δυνατότητά τους να πάρουν ξανά τη ζωή τους στα χέρια τους.
  • Οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ