Ξεκινά το «παζάρι» για τις συντάξεις - Η διαφωνία των θεσμών

Ξεκινά το «παζάρι» για τις συντάξεις - Η διαφωνία των θεσμών

Αρχίζουν την Τετάρτη οι επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, οι πρώτες μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα. 

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στο κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης και από πλευράς κυβέρνησης θα είναι παρόντες μόνον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

 

Οι διαφορετικές γραμμές στο φλέγον μέτωπο της περικοπής των συντάξεων φάνηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών των δανειστών με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Από τη μία πλευρά, η Κομισιόν φέρεται να στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι συζητάει ακόμη και το ενδεχόμενο αναβολής του μέτρου ή εφαρμογής του σε δόσεις, ανάλογα με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών. Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας συντάσσονται με το ΔΝΤ υποστηρίζοντας ότι το νέο ψαλίδι έως 18% πρέπει να εφαρμοστεί κανονικά, γιατί αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο.

Η διάσταση απόψεων στους κόλπους του κουαρτέτου αναμένεται να καταγραφεί και στο σημερινό πρώτο ραντεβού των επικεφαλής των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Βέβαια το θέμα των συντάξεων δεν θα είναι το μόνο που θα απασχολήσει τις δύο πλευρές καθώς θα εξετάσουν την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και τις προβλέψεις για την επόμενη χρονιά ενόψει της κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019. Οι επικεφαλής των δανειστών θα βάλουν επίσης στο μικροσκόπιο τους την πορεία μείωσης των «κόκκινων» δανείων, τα εργασιακά, τα ενεργειακά, τις ιδιωτικοποιήσεις, την επιλογή των νέων Γενικών Γραμματέων και γενικών διευθυντών των υπουργείων, θέματα Δικαιοσύνης κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ