«Πακέτο 4ετίας» ύψους άνω των 4,5 δις. ευρώ υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός

Υποσχέθηκε επιστροφή αναδρομικών, αύξηση κατώτατου μισθού, μείωση ΕΝΦΙΑ έως και 50% -μείωση συντελεστή φόρου επιχειρήσεων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών για επαγγελματίες και επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών για προσλήψεις νέων κάτω των 25 ετών

«Πακέτο 4ετίας» ύψους άνω των 4,5 δις. ευρώ υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός

Με προσεκτικές διατυπώσεις όσον αφορά στο φλέγον θέμα της μη περικοπής των συντάξεων αλλά και με διανομή των υπερπλεονασμάτων ύψους 3,5 δις. ευρώ που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής «έντυσε» ο πρωθυπουργός την ομιλία του στην Θεσσαλονίκη. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και τα αναδρομικά ύψους ενός δισ. ευρώ γιθα στρατιωτικούς και καθηγητές και δικαστικούς όπως επίσης και ένα "πιθανό" έκτακτο μέρισμα φέτος. Έτσι, ο λογαριασμός των εξαγγελιών ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ. 

Παρά το γεγονός ότι υποστήριξε ότι «δεν ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να μοιράσει παροχές αλλά για μοιραστεί ένα όραμα» δεν απέφυγε έναν κατάλογο συγκεκριμένων παροχών ο οποίος περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  1. Μέχρι το τέλος του έτους, καταβάλλουμε σε ένστολους και δικαστικούς και πανεπιστημιακούς αναδρομικά 1 δις. ευρώ.
  2. Μέχρι το τέλος του έτους νομοθετούμε εντός του 2018 τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση σε δύο φάσεις. Από 1/1/2019 η πρώτη και από 1/1/2020. Πλήρη αλλαγή της δομής του φόρου. Περισσότερους φόρους για τη μεγάλη περιουσία και λιγότερους για τη λαϊκή κατοικία.
  3. Μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές για έχοντες εισοδήματα από 7000 και πάνω 20% ο συντελεστής, στο 13%. Μείωση και για τους αγρότες.
  4. Μειώνουμε τις εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ, στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα.
  5. Από 1/1/2019 και σε βάθος τετρεαετίας, μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 25%.
  6. Από 1/1/2019, υλοποιούμε εκτεταμένο πρόγραμμα ενοικίου 70 έως 200 ευρώ τον μήνα: 300 χιλιάδες οικογένειες θα ωφεληθούν με εισοδηματικά κριτήρια.
  7. Προχωράμε σε 3000 προσλήψεις προσωπικού, ώστε να ενισχύσουμε και να μονιμοποιήσουμε το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι.
  8. Προσλήψεις εκπαιδευτικών για την ενίσχυση της ειδικής αγωγής στα δημόσια σχολεία.
  9. Από 1/1/2019 καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για ανενεργές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς.
  10. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για πρόσληψη νέων ταυτόχρονα με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού
  11. Από 1/1/2021: μείωση από το 24% στο 22% του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ και του χαμηλού συντελεστή από το 13% στο 12%.

Για τον κατώτατο μισθό υποσχέθηκε αύξηση από την 1/1/2019 -αφού όμως ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους θεσμούς- ενώ για τις συντάξεις υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει μεν ότι η το μέτρο είναι αχρείαστο αλλά θα εκθέσει τις θέσεις της στους θεσμούς. Επειδή αυτά είναι και τα δύο κρίσιμα θέματα για τους θεσμούς, οι συγκεκριμένες ήπιες τοποθετήσεις εκτιμάται ότι συνιστούν και ένα μήνυμα προς τις αγορές ότι η Ελλάδα δεν θα ξεφύγει από τα συμφωνηθέντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ