Αυτό είναι το πλαίσιο της 1ης μεταμνημονιακής αποστολής των θεσμών

Αλλαγή «έδρας» για τις συναντήσεις – Χίλτον τέλος – επαφές θεσμών και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης – για πέντε ημέρες στην Αθήνα το «κουαρτέτο» - Ίδια πρόσωπα από τους θεσμούς

Αυτό είναι το πλαίσιο της 1ης μεταμνημονιακής αποστολής των θεσμών

Με τους ίδιους «πρωταγωνιστές» αλλά σε διαφορετικό σκηνικό θα εκτυλιχθεί η πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή των θεσμών στην Αθήνα. Η σύνθεση του «κουαρτέτου» θα παραμείνει η ίδια κάτι που σημαίνει ότι στην Αθήνα θα καταφτάσουν εκτός από τον Ντέκλαν Κοστέλο που θα εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Φραντσέσκο Ντρούντι για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Νικολά Τζιαμαρόλι για λογαρισμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και φυσικά ο Πίτε Ντόλμαν ως επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επίσημες συναντήσεις δεν θα γίνουν στο Χίλτον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει οδηγίες να μην ανακοινώνει δημοσίως το πρόγραμμα των επαφών ενώ το «πρωτόκολλο» της μεταμνημονιακής εποχής προβλέπει συναντήσεις και με εκπροσώπους των κομμάτων.

 

Οι συναντήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι πιθανό να δημιουργήσουν την κατάλληλη ευκαιρία για ανάπτυξη «παρασκηνίου» ενόψει και των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Ωστόσο, πηγές της Κομισιόν σπεύδουν να τονίσουν ότι αυτό είναι κάτι συνηθισμένο στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας αλλά και των διαδικασιών του ευρωπαϊκού εξαμήνου ενώ αντίστοιχα «ραντεβού» με τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν κλειστεί και σε άλλες χώρες που έχουν βγει από τα μνημόνια.

Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα και αναμένεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή. Η σύνθεση της ομάδας των θεσμών δεν θα αλλάξει. Έτσι, στα υπουργεία και στις αίθουσες της Κομισιόν, εκτός από τον Ντέκλαν Κοστέλο που θα εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είναι ο Φραντσέσκο Ντούντι για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Νικολά Τζιαμαρόλι για λογαρισμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και φυσικά ο Πίτε Ντόλμαν ως επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα σε επίπεδο επικεφαλής, αναμένεται να πραγματοποιηθούν δύο (τουλάχιστον) συναντήσεις. Μια στην αρχή των συζητήσεων (πιθανότατα την Τρίτη) και μια στο τέλος. Η ατζέντα των διαπραγματεύσεων θα περιλαμβάνει τόσο τα δημοσιονομικά όσο και τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκε να προωθηθούν στο πλαίσιο του Eurogroup του Ιουνίου. Κύριο «πιάτο» θα είναι βέβαια ο προϋπολογισμός του 2019. Ενόψει της 1ης Οκτωβρίου –ανήμερα του επόμενου Eurogroup- θα πρέπει το προσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή ενώ έως τις 16 Οκτωβρίου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και η πρώτη κατάθεση ελληνικού προϋπολογισμού στην Κομισιόν στο πλαίσιο των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού εξαμήνου. Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα ενσωματωθούν βέβαια τόσο και το θέμα των συντάξεων όσο και το θέμα των φορολογικών ελαφρύνσεων που προγραμματίζει η κυβέρνηση για το 2019.

Οι θεσμοί αναμένεται να συντάξουν την έκθεσή τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και να την καταθέσουν στο Eurogroup. Το πιθανότερο είναι ότι αυτή θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της 5ης Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ