Τα σενάρια για τις συντάξεις-Τι μελετά η κυβέρνηση

Τα σενάρια για τις συντάξεις-Τι μελετά η κυβέρνηση

Mε την κατάθεση του επόμενου προϋπολογισμού θα εξεταστεί και το κατά πόσον μπορεί να γίνει αναστολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων για το 2019. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου οπότε θα έχουν μια πρώτη συζήτηση με τις ελληνικές αρχές για το θέμα αυτό. Στην αποστολή αυτή, που αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις ημέρες, θα συμμετάσχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

 

Με τους εκπροσώπους των δανειστών να καταφθάνουν στην Αθήνα για τον πρώτο έλεγχο στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας την ερχόμενη εβδομάδα και τα επιτόκια δανεισμού της χώρας στα ύψη, ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι δεν θα ανακοινώσει οριστικές αποφάσεις για τις συντάξεις.

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ θεωρείται σχεδόν αδύνατον να ακυρωθούν στο σύνολό τους οι περικοπές, αφού οι δανειστές έχουν διαμηνύσει στην Ελλάδα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, η κυβέρνηση καταστρώνει σενάρια τα οποία αναμένεται να παρουσιάσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κυβερνητικά αυτά σενάρια προβλέπουν:

• Η μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε τέσσερις δόσεις, σε βάθος διετίας και όχι κατευθείαν από την 1η Ιανουαρίου 2019. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η ψηφισμένη περικοπή κατά 18% των συντάξεων θα εφαρμοστεί όχι αμέσως αλλά σε τέσσερις ισόποσες δόσεις κάθε εξάμηνο, με την πρώτη δόση των περικοπών να ενεργοποιείται από την Πρωτοχρονιά. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με την πρόταση αυτή θα αποτραπεί ένα ισχυρό σοκ για τους συνταξιούχους.

• Η αναβολή της εφαρμογής των προνομοθετημένων περικοπών για έξι μήνες, χωρίς όμως να ακυρώνεται το μέτρο. Στο σενάριο αυτό, οι συνταξιούχοι θα δουν να μπαίνει το ψαλίδι στις συντάξεις τους από την 1η Ιουλίου 2019 αντί την ερχόμενη Πρωτοχρονιά.

• Η ολοκληρωτική εφαρμογή του νόμου της περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να πείσει τους δανειστές για την αναβολή ή τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου. Κάτι για το οποίο εξακολουθούν να επιμένουν χώρες της ευρωζώνης.

Οι τελικές αποφάσεις για την τύχη των συντάξεων αναμένεται να ληφθούν τον Νοέμβριο από το Eurogroup πριν από την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2019. Αυτό διότι το Εurogroup θα θέλει να δει την πλήρη δημοσιονομική εικόνα πριν λάβει μια απόφαση, καθώς οι τελευταίες συζητήσεις έγιναν το 2017, υπό τελείως διαφορετικές δημοσιονομικές συνθήκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ