Χίλτον… τέλος: Αλλάζουν έδρα οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς

H πρώτη μεταμνημονιακή συνεδρίαση του EWG έχει «Ελλάδα» στην ατζέντα της – Τι θα γίνει με τα κέρδη των ομολόγων και την επίσκεψη των δανειστών στην Αθήνα

Χίλτον… τέλος: Αλλάζουν έδρα οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς

Οι εκπρόσωποι των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης συζητούν και πάλι για την Ελλάδα καθώς πρέπει να κανονιστούν τα διαδικαστικά για την επιστροφή των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs όπως επίσης και για τις λεπτομέρειες πραγματοποίησης της πρώτης μεταμνημονιακής επίσκεψης των θεσμών στην Αθήνα. Και ενώ οι λεπτομέρειες και για τα δύο θέματα βρίσκονται υπό συζήτηση, αυτό που φαίνεται ως αποφασισμένο είναι η αλλαγή στον τόπο των διαβουλεύσεων: Χίλτον τέλος. Οι διαβουλεύσεις θα γίνονται στο εξής στο υπουργείο Οικονομικών καθώς μεταξύ των προτεραιοτήτων είναι και ο συμβολισμός: να φανεί και στις τηλεοπτικές κάμερες ότι οι διαβουλεύσεις στην μετά μνημόνιο εποχή, δεν είναι ίδιες με την μνημονιακή περίοδο.,

 

Τα μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους, μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων προκειμένου να εξειδικευτεί η διαδικασία ενεργοποίησής τους. Τα μέτρα αυτά, ναι μεν έχουν συμφωνηθεί σε πολιτικό επίπεδο στο πλαίσιο τουEurogroupτης 22ας Ιουνίου, ωστόσο πρέπει να ολοκληρωθεί η προετοιμασία και σε τεχνικό επίπεδο ώστε να προχωρήσει και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας με την επικαιροποίηση της δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα. Πριν την έγκριση της τελικής σύμβασης από το εκτελεστικό συμβούλιο τουESM, θα υπάρξουν διαδικασίες για την έγκριση των μέτρων και σε εθνικό επίπεδο κάτι που σημαίνει ότι μέτρα όπως η 10ετής παράταση του δανείου που έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα από τονEFSFαλλά η επιστροφή των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τονEFSFκαι τις εθνικές κεντρικές τράπεζες (ANFAsκαιSMPs) θα πρέπει να εγκριθούν και από τα εθνικά κοινοβούλια. Και αυτό διότι ουσιαστικά, οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης, θα εμφανιστούν να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς τους από την μεταφορά των κερδών που έχουν αποκομίσει από ταANFAsκαι ταSMPsστον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ο οποίος και θα έχει τον τελικό λόγο για την επιστροφή τους στην Ελλάδα σε δόσεις και φυσικά υπό την προϋπόθεση υλοποίησης των συμφωνηθέντων. Μάλιστα, με την επικείμενη επιστροφή των κερδών, έχει ήδη αρχίσει να ασχολείται ο ευρωπαϊκός τύπος. Στην Γερμανία, υπήρξαν αιχμηρά δημοσιεύματα τόσο από τηνBildόσο και από τηνFrankfurterAllgemeineZeitungγια την επιστροφή των κερδών από την γερμανική κεντρική τράπεζα ενώ αντίστοιχα δημοσιεύματα υπήρξαν και στον βελγικό τύπο (σ.σ η εφημερίδα L’Echoμετέδωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μόνο το Βέλγιο θα κληθεί να επιστρέψει το ποσό των 221 εκατ. ευρώ).

ΣτοEWGαναμένεται να προσδιοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για όλα τα μέτρα διευθέτησης του χρέους τα οποία είναι τα εξής:

  1. Η παράταση της περιόδου χάριτος κατά 10 χρόνια για τμήμα του δανείου που έχει χορηγηθεί από τονEFSFσυνολικού ύψους 97 δις. ευρώ. Η παράταση αφορά στην αναβολή της πληρωμής των τόκων και των χρεολυσίων κατά 10 χρόνια όπως επίσης και την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά επίσης 10 χρόνια.
  2. Η κατάργηση από το 2018 τουstep-upεπιτοκιακού περιθωρίου που σχετίζεται με τα δάνεια του δεύτερου ελληνικού προγράμματος
  3. Η χρήση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMPs,ANFAs) από τα ελληνικά ομόλογα και η σταδιακή επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Τόσο η κατάργηση τουstep-upεπιτοκιακού περιθωρίου –το οποίο για την Ελλάδα μεταφράζεται ως μείωση της ετήσιας δαπάνης για την καταβολή τόκων- όσο και η διάθεση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα από τονESMτελούν υπό καθεστώς αιρεσιμότητας και θα εφαρμόζονται μόνο εφόσον έχουν προηγηθεί θετικές αξιολογήσεις των τεσσάρων θεσμών (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κομισιόν και ΔΝΤ) για την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων. Αιρεσιμότητα όσον αφορά ταANFAsκαι ταSMPsσημαίνει ότι χωρίς τη θετική έκθεση των θεσμών, δεν θα προχωρεί η εκταμίευση των κερδών προς την Ελλάδα. Ο προγραμματισμός ορίζει ότι τα ποσά θα καταβάλλονται ανά έξι μήνες σε δόσεις των 600 εκατ. ευρώ αρχής γενομένης από το τέλος του χρόνου. Τα ποσά θα κατευθύνονται στον λογαριασμό του χρέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ