Αμερικανική «απόβαση» ονειρεύονται στην κυβέρνηση

«Επιδρομή» αμερικανικών κολοσσών στην Ελλάδα με φόντο τον εμπορικό πόλεμο με Ε.Ε. και Κίνα

Αμερικανική «απόβαση» ονειρεύονται στην κυβέρνηση

Και ξαφνικά δυνατή φωνή ακούστηκε στον αέρα: «καλωσήλθε το δολάριο»!!! Ποιος το φανταζόταν άραγε ότι ο… προαιώνιος ιδεολογικός εχθρός θα γινόταν… κολλητός κι ο άλλοτε… σωτήρας θα γινόταν σχεδόν εχθρός του έθνους; Νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από εκείνο το άγριο πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν η φρέσκια τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αναζητούσε ρευστό και δανεικά από τη Μόσχα, το Πεκίνο ακόμα κι από τη Λατινική Αμερική, προκειμένου να τα τρίψει στη μούρη- κατά το κοινώς λεγόμενο- της Α. Μέρκελ, του Β. Σόιμπλε κι όλων εκείνων που ήθελαν να αλυσοδέσουν την κυβέρνηση και την Ελλάδα με ένα τρίτο Μνημόνιο. Από τότε έπεσε πολύ νερό στο αυλάκι, έγιναν «κωλοτούμπες», ήρθαν τα πάνω- κάτω, η «πρώτη φορά αριστερά» συνθηκολόγησε υπογράφοντας μια παράδοση με μάλλον ατιμωτικούς όρους, αλλά αυτό που εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες κεντρίζει το ενδιαφέρον, εξάπτει τη φαντασία ακόμα κι εκείνων που έχουν παύσει προ πολλού να ξαφνιάζονται από τις αλλαγές πλεύσης της κυβέρνησης.

Τους τελευταίους μήνες, ειδικά μετά από το ταξίδι του Α. Τσίπρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα στο πεδίο της οικονομικής διπλωματίας με τις Η.Π.Α., την οποία η ελληνική πλευρά καλλιεργεί, μάλιστα, όσο περισσότερο μπορεί. Αυτό δεν θα προκαλούσε εντύπωση, εάν την ίδια ώρα δεν βρισκόταν σε εξέλιξη ο εμπορικός πόλεμος, που ουσιαστικά κήρυξε η Ουάσινγκτον και στην Ε.Ε., ενώ η μάλλον αιφνίδια και πρωτοφανής όξυνση σε επίπεδα ψυχροπολεμικά των διμερών σχέσεων με τη Ρωσία, προσθέτει ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο στο παζλ που δείχνει να διαμορφώνεται στη χώρα μας.

Η Ελλάδα βγαίνει- όπως βγαίνει- από τα Μνημόνια, εξασθενημένη, καταρρακωμένη, με δραματικούς δείκτες αποεπένδυσης, υψηλή ανεργία και ποσοστά φτώχειας. Οι διεθνείς αναλυτές σημειώνουν ότι αν δεν γίνουν τα συνήθη λάθη- αναστροφή μεταρρυθμίσεων, δημοσιονομική χαλάρωση- η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει υπό προϋποθέσεις προορισμό ξένων επενδύσεων, ειδικά στους τομείς του Τουρισμού, της Ενέργειας, των Logistics. Και κάπου εδώ έρχεται να «κολλήσει» το μάλλον όψιμο αλλά ιδιαιτέρως επιθετικό ενδιαφέρον αμερικανικών εταιριών για επενδύσεις ή εν πάση περιπτώσει για παρουσία τους στην χώρα μας.

Μια και μόνο ματιά στον κατάλογο των αμερικανικών κολοσσών που θα δώσουν το παρών στη φετινή ΔΕΘ, μπορεί να πείσει και τον πλέον δύσπιστο ότι οι Αμερικανοί δεν θέλουν να αφήσουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να βάλουν «πόδι» σε μια περιοχή, όπου ήδη η κινεζική παρουσία είναι έντονη, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες να απεξαρτηθεί η Δυτική και Κεντρική Ευρώπη από το ρωσικό μονοπώλιο ενέργειας, με την Ελλάδα να αποκτά κομβικό ρόλο. Οι δηλώσεις του ομολογουμένως υπερδραστήριου Αμερικανού πρέσβη Τ. Πάιατ, αναμφίβολα δεν ήταν ιδιαιτέρως πειστικές όσον αφορά στο τι άλλαξε από πέρσι και οι Η.Π.Α. θεωρούν, πλέον, την Ελλάδα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, αλλά από την άλλη ενισχύουν την αίσθηση ότι οι αμερικανικές εταιρίες θέλουν να κάνουν «παιχνίδι» στη χώρα μας και δεν θέλουν να αφήσουν τους Ασιάτες να εκμεταλλευτούν την αδυναμία ή απροθυμία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην περιοχή.

Υπάρχουν κάποιες προκαταρκτικές συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση για κάποια μεγάλα επενδυτικά σχέδια κι αν ναι με τι ανταλλάγματα; Έως ότου απαντηθεί το ερώτημα, ο μακρύς κατάλογος των αμερικανικών εταιριών στη φετινή ΔΕΘ, όπου οι Η.Π.Α. είναι η τιμώμενη χώρα, αναμφίβολα φανερώνει τα πεδία του αμερικανικού ενδιαφέροντος. Microsoft, Cisco, IBM, Facebook, Google, Oracle είναι εταιρίες με πολυετή παρουσία (και) στην Ελλάδα αλλά δείχνουν ότι οι Αμερικανοί θέλουν να έχουν τον πρώτο λόγο στο πεδίο της υψηλής Τεχνολογίας, σε μια αγορά όπως η ελληνική που μόλις έχει αρχίσει να αναπτύσσεται. Περαιτέρω σχόλια για την εταιρία οπλικών συστημάτων Lockheed Martin δεν χρειάζονται, ενώ η παρουσία της Exxon Mobil αποδεικνύει το αμερικανικό ενδιαφέρον για το στρατηγικό πεδίο της Ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή. Pfizer και P&G είναι γνωστές και μη εξαιρετέες, ενώ η Aria Hotels και η Caesars Ent. φανερώνουν το ενδιαφέρον για τον Τουρισμό υψηλού επιπέδου αλλά και για την αναπτυσσόμενη αγορά των καζίνο.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν περιοριστεί σε περίπου 515 εκατ. Ευρώ, όταν στο ξέσπασμα της κρίσης το 2010 ανέρχονταν σε περίπου 2,5 δις ευρώ. Αυτό που αναφέρουν πηγές είναι ότι αυτή η εικόνα θα αλλάξει. Άραγε τι άποψη έχουν το Βερολίνο, το Παρίσι ή ακόμα και η Μόσχα, επί του θέματος;

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ