To Brexit και τα σενάρια για νέο δημοψήφισμα

Σενάρια για συγκρότηση νέας κυβέρνησης στη Βρετανία υπό τον φόβο κοινωνικής αναταραχής - Η Τ. Μέι θα παρουσιάσει πάνω από 70 μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση «άτακτης» αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

To Brexit και τα σενάρια για νέο δημοψήφισμα

Φουντώνουν τα σενάρια και οι θεωρίες συνωμοσίας στη Γηραιά Αλβιόνα, καθώς απομακρύνεται το σενάριο να υπάρξει επικυρωμένη συμφωνία για το Brexit μέχρι τον Οκτώβριο, που είναι η προθεσμία της Ε.Ε. Διάφορες «λύσεις» και εναλλακτικές προτάσεις της τελευταίας στιγμής ακούγονται πλέον δυνατά στο Λονδίνο από τη διοργάνωση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, μέχρι τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την ώρα που επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων προειδοποιούν πλέον ανοικτά για το ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής, ενώ στελέχη του Σίτι συνεχίζουν να δημοσιεύουν εκθέσεις για τις απώλειες θέσεων εργασίας.

 

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι αναμένεται να παρουσιάσει περισσότερα από 70 μέτρα έκτακτης ανάγκης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προετοιμάζοντας πλέον θεσμούς και πολίτες για το σενάριο μίας «άτακτης» αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Η ίδια η πρωθυπουργός -μετά από εβδομάδες αναταραχής και ηχηρών παραιτήσεων στην κυβέρνηση- διεμήνυσε πως στο εξής θα αναλάβει η ίδια τις διαβουλεύσεις με την Ε.Ε. «Είναι ζωτικής σημασίας η κυβέρνηση να οργανωθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να μπορέσει να αποχωρήσει από την Ε.Ε.», εξήγησε σε γραπτή της δήλωση προς το κοινοβούλιο. «Πλέον θα ηγούμαι των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.» πρόσθεσε.

Η Βρετανία ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες μέχρι τον Οκτώβριο, οι συμβιβαστικές προτάσεις όμως που συμφωνήθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο της χώρας μέχρι σήμερα βρίσκουν ελάχιστη υποστήριξη στις Βρυξέλλες ή στο κοινοβούλιο, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα για ένα μη συναινετικό διαζύγιο ανάμεσα στις δύο πλευρές. Δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη μεγάλη συζήτηση του Brexit, βρήκαν πάντως κάτι στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν: το μίσος τους για το σχέδιο της Μέι. Οι υπέρμαχοι του Brexit θεωρούν ότι η «Λευκή Βίβλος» για ένα ήπιο Brexit που δημοσιεύθηκε προ δύο εβδομάδων διατηρεί πολύ στενά συνδεδεμένη τη Βρετανία με την ΕΕ, με αποτέλεσμα 9 ευρωσκεπτικιστές της κυβέρνησης να υποβάλλουν την παραίτησή τους μέσα σε λίγα 24ωρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι οπαδοί της παραμονής (Remainers) πάλι, υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα είναι τόσο «κατώτερο» από τη σημερινή σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, που δεν έχει νόημα.

ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ

Η Μέι αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με την σκληρή γραμμή για μια νέα τελωνειακή ρύθμιση. Αλλά οι τροποποιήσεις που αποδέχτηκε για να αποτρέψει μια ήττα στο κοινοβούλιο θα καταστήσει το σχέδιο της ακόμη πιο «ανεπιθύμητο» στην Ευρώπη. Οι εξελίξεις υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση του Συντηρητικού Κόμματος κρέμεται από μια κλωστή.

Με την κοινή γνώμη προβληματισμένη, τους βουλευτές σε εξέγερση, τις επιχειρήσεις να σημαίνουν συναγερμό και την Ε.Ε δυσαρεστημένη, δεν είναι περίεργο ότι το σενάριο ενός νέου δημοψηφίσματος αρχίζει να μοιάζει ως η ενδεδειγμένη λύση, γράφει το Bloomberg. «Η μόνη λύση είναι να πάρουμε την τελική απόφαση για το Brexit από τα χέρια των πολιτικών σε αδιέξοδο και από τις συμφωνίες στα κλειστά δωμάτια και να τη δώσουμε πίσω στο λαό", έγραψε στους Times του Λονδίνου η πρώην υπουργός Παιδείας των Συντηρητικών, Τζαστίν Γκρίνινγκ. Επισήμως, η κυβέρνηση αρνείται να εξετάσει το σενάριο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι μια δεύτερη ψηφοφορία δεν πρόκειται να συμβεί κάποια στιγμή, προειδοποιούν οι αναλυτές, σημειώνοντας ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται μια νέα προσφυγή στις κάλπες να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο χάος.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Μέσα στο κλίμα αυτό και τα ασφυκτικά πλέον χρονοδιαγράμματα, αίσθηση προκαλεί η εκτίμηση από τον επικεφαλής της Amazon Νταγκ Κερ ότι αν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία για τη νέα σχέση των δύο πλευρών, θα υπάρξει κοινωνική αναταραχή εντός δύο εβδομάδων. Η κυβέρνηση συγκεντρώνει αποθέματα φαρμάκων και επεξεργασμένων τροφίμων για να διασφαλίσει ότι υπάρχουν επαρκείς προμήθειες τροφίμων σε περίπτωση αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, παραδέχθηκε ο αρμόδιος υπουργός Brexit Ντομινικ Ρααμπ.

Το παρατεταμένο κύμα καύσωνα που πλήττει τη Βρετανία θα επηρεάσει τις προμήθειες τροφίμων αργότερα φέτος και θα επιδεινώσει κάθε πιθανή διαταραχή που θα προκληθεί από ένα σκληρό Brexit, προειδοποίησαν οι υπεύθυνοι της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών (FDF). Λίγο περισσότερο από οκτώ μήνες, μέχρι να εγκαταλείψει η Βρετανία την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει ελάχιστη σαφήνεια σχετικά με το πώς θα λειτουργήσουν οι εμπορικές συναλλαγές. Ο καύσωνα και η παρατεταμένη ξηρασία έρχονται να προστεθούν στη σχεδόν βέβαιη αναστάτωση που θα επικρατήσει στα τελωνεία και στα σημεία διέλευσης των συνόρων.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ανακοινώσει ότι διαθέτει 3 δισεκατομμύρια λίρες για τον προγραμματισμό έκτακτης ανάγκης. Περίπου 3.500 με 12.000 θέσεις εργασίας στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα μετακινηθούν από τη Βρετανία στην ΕΕ βραχυπρόθεσμα λόγω του Brexit, δήλωσε με τη σειρά της η επικεφαλής του Σίτι, Κάθριν ΜακΓκίνες. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στον χρηματοπιστωτικό κλάδο σε όλη τη Βρετανία.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ