Standard and Poors: Καλύτερες προοπτικές αν...

Σε θετικές από σταθερές αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας η S&P – Προαναγγέλλει αντίστροφη πορεία αν «παγώσουν» οι μεταρρυθμίσεις

Standard and Poors: Καλύτερες προοπτικές αν...

Αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές –από σταθερές που τις είχε χαρακτηρίσει στην προηγούμενη έκτακτη αξιολόγηση του Ιουνίου- προχώρησε αργά χθες το βράδυ ο οίκος Standard and Poors. Μέσω της έκθεση προαναγγέλλει ουσιαστικά νέα αναβάθμιση μέσα στους επόμενους 12 μήνες με στόχο τη βελτίωση της βαθμολογίας των ελληνικών ομολόγων τα οποία μετά το Eurogroup του Ιουνίου βαθμολογήθηκαν από την S&P με Β+.

 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η S&P αποδίδει τη βελτίωση των προοπτικών (outlook) στο γεγονός ότι υπάρχει καλύτερη προβλεψιμότητα όσον αφορά στις πολιτικές που πρόκειται να εφαρμοστούν στην Ελλάδα. Επίσης, αναμένεται στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών. στις εφαρμοζόμενες πολιτικές, μετά και τη συμφωνία στο Eurogroup, αλλά και λόγω βελτίωσης των οικονομικών προοπτικών.

«Ο καθοριστικός παράγοντας της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα είναι οιπολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξηςκαι όχι τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα» αναφέρει ο οίκος ενώ προβλέπει ότι την επόμενη τριετία, η ανάπτυξη θα κινηθείμε 2-2,5%.«Δεν αποκλείεται ακόμη υψηλότερος ρυθμός αν η κυβέρνηση βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, προσελκύοντας περισσότερες ξένες επενδύσεις».

Η S&P επισημαίνει ότι οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις στιςδημόσιες δαπάνεςγια σημαντικά έργα υποδομής στις μεταφορές, μεταξύ των οποίων σε λιμάνια και αεροδρόμια μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης, καθώς κινητοποιούν ιδιωτικές επενδύσεις στους πιο ανταγωνιστικούς τομείς της χώρας, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και τα logistics.Την ίδια στιγμή, κλάδοι όπως οι φαρμακευτικές και οι εταιρίες τροφίμων, επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στις εξαγωγές.

Ομως, αναφέρει ο οίκος, σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, δείχνει περιορισμένη η δυνατότητα υπέρβασης ρυθμών ανάπτυξης άνω του 3% σε σταθερή βάση, λόγω διοικητικών βαρών και μη ανταγωνιστικής κουλτούρας στην οικονομία, κυρίως στον κλάδο των υπηρεσιών.

Οπως αναφέρει, το θετικό outlook αντανακλά την πιθανότητα αναβάθμισης εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσειςγια βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και διεύρυνση της φορολογικής βάσης,θέτοντας τις βάσεις για πιο ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας.

Ενδεχόμενος καταλύτης μιας αναβάθμισης θα ήταν επίσης η βελτίωση στον τραπεζικό τομέα, με αξιοσημείωτη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε συνδυασμό μεάρση των capital controls, κάτι που θα επέτρεπε στις τράπεζες να παράσχουν δάνεια στον κρίσιμο κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε τις προοπτικές πάλι σε σταθερές αν, αντίθετα με τις προσδοκίες μας, υπάρξουν αντιστροφές μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοσθεί ή αν τα αναπτυξιακά αποτελέσματα είναι πιο αδύναμα από ότι αναμένουμε, περιορίζοντας τη δυνατότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή, τη μείωση του χρέους και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα» προσθέτει ο S&P.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ