Την Παρασκευή η απόφαση του ESM για την εκταμίευση των 15 δισ.

Την Παρασκευή η απόφαση του ESM για την εκταμίευση των 15 δισ.

Μέσα στην εβδομάδα ολοκληρώνεται η διαδικασία εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, εγκρίνεται και τυπικά η τελευταία δόση των 15 δισ. ευρώ.

Έτσι, την ερχόμενη Παρασκευή 13 Ιουνίου θα εξετάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης. Πρόκειται για την πέμπτη και τελευταία δόση που χορηγείται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος προσαρμογής.

 


Η δόση προορίζεται για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και την ανάπτυξη ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας.

Σύμφωνα με τον ESM, η συνεδρίαση για τη δόση θα ακολουθήσει την έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο του Μηχανισμού του συμπληρωματικού μνημονίου συνεργασίας που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

Το Συμπληρωματικό Μνημόνιο θα παραπέμπει στις δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις μετά τη λήξη του προγράμματος, ενώ κείμενο που θα το συνοδεύει θα περιγράφει το πως θα διεξάγεται η τριμηνιαία επιτήρηση από τους θεσμούς.

Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να εξασφαλίσει ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της θα επιτύχει έως το 2022 ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στη βάση των μεταρρυθμίσεων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.

Τα προνομοθετημένα μέτρα μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου θα έχουν κεντρικό ρόλο στο νέο αυτό πλαίσιο υποχρεώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ