Τα σχέδια και οι… αναζητήσεις της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές

Στις ΗΠΑ και Βρυξέλλες Τσακαλώτος και Χουλιαράκης

Τα σχέδια και οι… αναζητήσεις της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές


 

 

Με ξένους επενδυτές συναντούνται στις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και στελέχη του ΟΔΔΗΧ, σε μια προσπάθεια να επιστρέψουν στις αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε μια νέα γνωριμία της ελληνικής οικονομίας με τους επενδυτές αλλά και στην ουσιαστική αναδιοργάνωση του ΟΔΔΗΧ με τη συμβολή του ESM.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα βρέθηκε κλιμάκιο του ESM προκειμένου να δώσει τεχνογνωσία σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ενώ έχει ήδη ξεκινήσει μια παγκόσμια καμπάνια ενημέρωσης και επαφών.

Στις επαφές αναμένεται να ενημερώσουν τους επενδυτές για τις εξελίξεις και τις προοπτικές που ανοίγονται στην ελληνική οικονομία μετά τις αποφάσεις του Eurogroup.

Η καμπάνια ενημέρωσης και επαφών έχει ξεκινήσει από το Λονδίνο, συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη για να ακολουθήσει ένας νέος κύκλος road show στην Ασία.
Στόχος της ελληνικής αποστολής είναι να δημιουργηθεί ένα δίαυλος άμεσης επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με έναν ευρύ κύκλο επενδυτών οι οποίοι θα ενημερώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά την απόφαση του Eurogroup έχουν εισέλθει σε καθοδική πορεία με την απόδοση του επταετούς να έχει υποχωρήσει οριακά χαμηλότερα από τα επίπεδα έκδοσης στις αρχές του έτους, το δεκαετές να έχει διασπάσει το ψυχολογικό όριο του 4% και την απόδοση του πενταετούς οριακά πάνω από 3%.

Στην κυβέρνηση επαναλαμβάνουν ότι τα επόμενα βήματα για την έκδοση νέου ομολόγου πρέπει να γίνουν με ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου το μήνυμα που θα σταλεί να είναι ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα χωρίς προβλήματα. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που παρά την απόφαση του Eurogroup τον Ιούνιο, τις αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους, τα θετικά σχόλια από τους εταίρους, αλλά και την αποκλιμάκωση στην απόδοση των ομολόγων, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κίνηση έκδοσης νέων τίτλων.

Άλλωστε είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι παρά την έντονη κινητικότητα του προηγούμενου διαστήματος και τις πληροφορίες για μια έξοδο στις αγορές στις αρχές του 2018, οι εξελίξεις στην Ιταλία, η αβεβαιότητα στη Γερμανία και ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης καθυστέρησαν τις αποφάσεις και μετέθεσαν την έκδοση για αργότερα.


Μετά την επίσκεψή τους στις ΗΠΑ, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα βρεθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Στη συνεδρίαση αυτή, αναμένεται να οριστικοποιηθεί και εν συνεχεία να δοθεί στη δημοσιότητα το μεταμνημονιακό πρόγραμμα εποπτείας της Ελλάδα. Στο κείμενο, θα περιγράφονται αναλυτικά οι μεταμνημονιακοί όροι και οι δεσμεύσεις που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά μετά την 21η του Αυγούστου από τις οποίες ξεχωρίζει η ρήτρα για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Το πρόγραμμα θα εποπτεύεται πρώτα από τις αγορές αφού από αυτές πλέον θα δανείζεται η χώρα, αλλά και από το γνωστό «κουαρτέτο» ( ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM), το οποίο θα πραγματοποιεί ελέγχους ανά τρίμηνο, αρχής γενομένης από φέτος τον Σεπτέμβριο και θα συντάσσει δύο ετήσιες εκθέσεις στις οποίες θα αναφέρονται τα πεπραγμένα της ελληνικής οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ