Νέα ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο

Νέα ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο

Τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ στο πλαίσιο του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, δίνει νέα απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (τροποποίηση της ΠΟΛ 1223/29.12.2017 ΦΕΚ 2319 ΤΕΥΧΟΣ Β).

Με την απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης:

- Οι όροι και οι προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι σήμερα για τη ρύθμιση οφειλών, ύψους έως 50.000 ευρώ, επεκτείνονται και για ρύθμιση οφειλών έως 125.000 ευρώ (για φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα π.χ. αυτοαπασχολούμενους, δικηγόρους, αγρότες).

- Καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για ρύθμιση οφειλών και άνω των 125.000 ευρώ (για φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα π.χ. αυτοαπασχολούμενους, δικηγόρους, αγρότες).

- Επεκτείνεται για όλους (φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα π.χ. εμπόρους, νομικά πρόσωπα, φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα π.χ. αυτοαπασχολούμενους, δικηγόρους, αγρότες) η δυνατότητα ρύθμισης και για τις οφειλές που γεννήθηκαν έως και την 31-12-2017, αντί της 31-12-2016, που ίσχυε, μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τα ευεργετήματα για όσους οφειλέτες ενταχθούν στη ρύθμιση έχουν, ως εξής:

Η οφειλή μπορεί να αποπληρωθεί σε έως και 120 δόσεις.

Διαγράφονται οι προσαυξήσεις και οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής έως και 85%.

Δεν υπολογίζονται περαιτέρω τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας.

Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων του οφειλέτη.

Το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι η σημαντική αυτή διεύρυνση της δυνατότητας ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία θα διευκολύνει τους οφειλέτες να παραμείνουν ενταγμένοι στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ενισχύοντας παράλληλα τα δημόσια έσοδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ