Νέα συνεδρίαση του ESM για τη δόση

Νέα συνεδρίαση του ESM για τη δόση

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ώστε να αποστείλει τα πρόσθετα στοιχεία που ζητά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση του ενός δισ. ευρώ.

Διαφορετικά, το ποσό χάνεται και επιστρέφει στον «κουβά» του δανείου των 86 δισ. ευρώ.

 

Έτσι, την Πέμπτη 14 Ιουνίου θα γίνει η τηλεδιάσκεψη για να αποφασιστεί αν θα εκταμιευτεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από την τρίτη αξιολόγηση.

Όπως θυμίζει η νέα ανακοίνωση του ESM, το συμβούλιο των διευθυντών ανέβαλε την εξέταση της έκθεσης των θεσμών για τις αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών, προκειμένου να επιτρέψει περαιτέρω επιβεβαίωση ότι όλες οι απαραίτητες πληρωμές για τα ληξιπρόθεσμα έχουν εκτελεστεί, ώστε να δώσει την έγκριση για την εκταμίευση του ποσού.

Σημειώνεται ότι οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ ήταν να σημειωθεί πρόοδος στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων με τα κεφάλαια της προηγούμενης υποδόσης που είχε δοθεί για τον ίδιο σκοπό, καθώς και στην επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Ως το τέλος του μνημονίου, άλλωστε, ο στόχος είναι να έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, που σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ήταν 3,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, μειωμένες ελάχιστα, μόνο κατά 66 εκατ. ευρώ, έναντι του προηγούμενου μήνα.

Η αναβολή είχε πυροδοτήσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τη Ν.Δ. να κάνει λόγο για απόρροια της κυβερνητικής ανικανότητας και αδιαφορίας. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσαλακώτος, έκανε λόγο για τυπική εκκρεμότητα εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η δόση θα εκταμιευθεί κανονικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ