Στο 2,3% η ανάπτυξη λόγω εξαγωγών - «Άγνωστος Χ» οι επενδύσεις

Με ρυθμούς 2,3% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.
Ώθηση στο ΑΕΠ έδωσαν οι εξαγωγές και οι φόροι στην παραγωγή, ενώ σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι επενδύσεις, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ επιδεινώνεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Από τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας προκύπτει ότι η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2017.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2017.
Αύξηση κατά 7,6% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,5% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,8%.
Μείωση κατά 2,8% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 6,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 13,0%.Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 0,8%.
Αναλυτικά τα στοιχεία έχουν ως εξής:
Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά μόλις 0,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2017. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου έκαναν «βουτιά» κατά 28,1 % σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2017. Αύξηση κατά 1,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,1% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1,9%.
Μείωση κατά 2,7% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 4,6% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,3%.
Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ
Οριακή ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος, με επιδείνωση όμως στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, εντοπίζει η «Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας», που δημοσίευσε για το μήνα Μάιο το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος συνεχίζει την ήπια ανοδική τάση του και διαμορφώνεται τον Μάιο στις 104,2 μονάδες (από 103,6 τον Απρίλιο), επανερχόμενος στο επίπεδο του Φεβρουαρίου.
Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των επιμέρους δεικτών των επιχειρηματικών προσδοκιών στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές, ενώ αντίθετα η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί. Η άνοδος του δείκτη είναι συμβατή με τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία, όπου καταγράφεται συνολικά ήπια μεγέθυνση, με σχετικά ισχυρότερη δυναμική στους εξωστρεφείς κλάδους.
Στην πλευρά των νοικοκυριών, η σταθεροποίηση του διαθέσιμου εισοδήματος σε χαμηλά επίπεδα και η προοπτική για πιέσεις στα επίπεδα των συντάξεων και φορολογίας είναι εύλογο πως λειτουργεί αρνητικά, παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας.
Συνολικά, καθώς ολοκληρώνεται το τρέχον Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, η οικονομία κινείται σε θετικό, αν και ήπιο ρυθμό ανάπτυξης. Πολύ σημαντικές αβεβαιότητες όμως παραμένουν τόσο για τους ακριβείς όρους εξόδου από το Πρόγραμμα όσο και για τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας μεσοπρόθεσμα και, συνολικά, για το αν η οικονομία μπορεί να τεθεί σε πορεία σύγκλισης προς τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.
Το πλαίσιο αξιολόγησης της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής πολιτικής μετά τον Αύγουστο, η προαιρετική δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από τους εταίρους και πιστωτές, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, είναι σημαντικά ζητήματα για τα οποία ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις. Ενδεχόμενες σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της πολιτικής και των εξωτερικών σχέσεων πιθανώς θα επηρεάσουν επίσης τις οικονομικές προσδοκίες κατά τους επόμενους μήνες.