Το… 100αρι στο πετρέλαιο και ο κίνδυνος να παγώσουν επενδύσεις

Bank of America Merrill Lynch και Citi προειδοποιούν για εκτόξευση τιμών το 2019 – Καμπανάκι για την παγκόσμια οικονομία

Το… 100αρι στο πετρέλαιο και ο κίνδυνος να παγώσουν επενδύσεις

Το πετρέλαιο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι ενδέχεται να γίνει και πάλι πραγματικότητα μέσα στο 2019, προειδοποιεί η Bank of America Merrill Lynch. Με τις τιμές να έχουν ήδη αυξηθεί κατά 70% από τον περασμένο Ιούνιο, και να κινούνται κοντά στα 80 δολάρια ανά βαρέλι, είναι πια σαφές ότι η παγκόσμια οικονομία διανύει μια νέα περίοδο ακριβού πετρελαίου. Μόλις δύο χρόνια από το πετρελαϊκό κραχ, που έριξε τις τιμές στα 26 δολάρια ανά βαρέλι, η Citi εκτιμά ότι το νέο ράλι θα δημιουργήσει σύντομα ένα «ιδιαίτερα εχθρικό περιβάλλον» για τις επενδύσεις διεθνώς. Όσο για τη ζημιά που θα προκληθεί στην παγκόσμια οικονομία, αυτή θα εξαρτηθεί κυρίως από το πόσο απότομα θα αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου και το πόσο καιρό θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Της Κορίνας Σαμάρκου

Για τους ξένους αναλυτές, η απόφαση της Ουάσιγκτον να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και να επαναφέρει τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αποτελεί ένα «game changer» τόσο για την παγκόσμια γεωπολιτική ισορροπία όσο και για την αγορά του πετρελαίου. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το Ιράν διαθέτει τα τέταρτα μεγαλύτερα κοιτάσματα στον κόσμο και ευθύνεται για το 4% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμα πόσο θα πληγεί η παραγωγή του από τις κυρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, όμως οι αναλυτές θυμίζουν ότι το 2012, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα είχε λάβει αντίστοιχα μέτρα κατά της Τεχεράνης, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν έπεσαν στα 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Με την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών, το 2015, το νούμερο αυτό αυξήθηκε τουλάχιστον κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Πάντως, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, οι νέες αμερικανικές κυρώσεις αναμένεται να στερήσουν από την αγορά περίπου 300.000 με 500.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου την ημέρα.

Κατόπιν τούτου, το επόμενο μεγάλο ερώτημα για την αγορά θα είναι η στάση την οποία θα κρατήσει ο ΟΠΕΚ έπειτα από μια τέτοια εξέλιξη. Ως γνωστόν, το καρτέλ έχει αποφασίσει να περιορίσει την παραγωγή του για να στηρίξει τις τιμές, στο πλαίσιο μίας συμφωνίας που ισχύει από τον Ιανουάριο του 2017 και παρατάθηκε έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Οι υπουργοί Πετρελαίου θα συνεδριάσουν στις 22 Ιουνίου για να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους, με το «κλειδί» για την επόμενη μέρα στην αγορά να εντοπίζεται στη διάθεση συνεργασίας που θα δείξουν η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το πετρέλαιο των 80 δολαρίων είναι ιδιαιτέρως βολικό και για τις δύο αυτές χώρες: Για τη Ρωσία αποκαθιστά έστω ένα μέρος της ζημιάς που έχουν προκαλέσει στην οικονομία της οι αμερικανικές κυρώσεις, ενώ για τη Σαουδική Αραβία «φουσκώνει» την αποτίμηση της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Aramco, εν όψει της πολυαναμενόμενης δημόσιας εγγραφής της.

ΟΠΕΚ

Και ενώ είναι τουλάχιστον αβέβαιο το εάν ο ΟΠΕΚ θα παρέμβει για να αναπληρώσει το ιρανικό πετρέλαιο που θα «λείψει» από την παγκόσμια αγορά, το χάος στη Βενεζουέλα εξελίσσεται σε έναν ακόμα παράγοντα που ρίχνει λάδι στη φωτιά του πετρελαϊκού ράλι. Με τη βιομηχανία πετρελαίου της χώρας με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα του κόσμου να παραλύει, η ημερήσια παραγωγή της Βενεζουέλας έχει πλέον μειωθεί στα 1,6 εκατ. βαρέλια, από 2,3 εκατ. βαρέλια που ήταν πριν από δύο χρόνια.

Μετά από αυτά, η Bank of America Merrill Lynch «βλέπει» τις τιμές του μπρεντ στα 90 δολάρια κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, όμως προειδοποιεί πως μια επιδείνωση των συνθηκών στο Ιράν θα μπορούσε να τις σπρώξει και στα 100 δολάρια. Το ακριβό πετρέλαιο απειλεί να δημιουργήσει συνθήκες «στασιμοπληθωρισμού» στην παγκόσμια οικονομία, δηλαδή ένα συνδυασμό χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού, που θεωρείται ιδιαίτερα εχθρικός για τις αγορές, τονίζει η Citi.

Όσο για το πόσο ακριβό πετρέλαιο «αντέχει» η παγκόσμια οικονομία; Οι περισσότεροι αναλυτές δεν παρακολουθούν τόσο τις απόλυτες τιμές του πετρελαίου, όσο την ταχύτητα με την οποία αυτές ανεβαίνουν. Όπως θυμίζει η DataTrek Research, η αμερικανική οικονομία βυθίστηκε σε ύφεση το 1990, όταν η εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ υπερδιπλασίασε τις τιμές σε διάστημα μόλις τριών μηνών, στα 40 δολάρια ανά βαρέλι. Η ιστορία έχει δείξει ότι μια αύξηση του πετρελαίου κατά 80% σε διάστημα ενός έτους συνήθως οδηγεί στην ύφεση, σημειώνει ανάλυση της Commonwealth Financial Network, σε έναν κανόνα που σημαίνει ότι εάν το πετρέλαιο ξεπεράσει τα 85 δολάρια σε αυτή τη φάση και παραμείνει στα επίπεδα αυτά για αρκετό καιρό, τότε η παγκόσμια οικονομία θα έχει εισέλθει σε «ζώνη κινδύνου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ