Γεγονός η τεχνική συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς

Με τις νέες αντικειμενικές αξίες ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ - Επίδομα στέγης 70-210 ευρώ από την 1/1/2019

Γεγονός η τεχνική συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς

Χωρίς πολλές λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας. Χρειάστηκε να ρίξουμε νερό στο κρασί μας σε ορισμένα ζητήματα, υποστήριξε ο υπουργός, Η συμφωνία προβλέπει υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές αξίες ενώ στο πλαίσιο των αντίμετρων του 2019 θα διανεμηθεί επίδομα σε όσους πληρώνουν ενοίκιο ή δόση δανείου.. Το επίδομα θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση του νοικοκυριού. 

Την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ανακοίνωσε λίγο μετά τις 8 το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ την είδηση επιβεβαίωσαν και οι επικεφαλής των θεσμών. Όπως δήλωσε μετά τον 7ωρο σημερινό γύρο διαπραγματεύσεων, η συμφωνία αφορά σε όλα τα επιμέρους ζητήματα και θα επικυρωθεί από το Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης στην οποία αναμένουμε νεώτερα και για το ζήτημα του χρέους. Ο κ. Τσακαλώτος δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας ενώ σημείωσε ότι σε κάποια σημεία και η ελληνική πλευρά χρειάστηκε να ρίξει νερό στο κρασί της. Ολόκληρη η δήλωση του κ. Τσακαλώτου, έχει ως εξής:

«Η τεχνική συμφωνία έκλεισε. Έχουμε συμφωνία για όλα τα ζητήματα η οποία θα επικυρωθεί στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης. Ξέρουμε ακρι βώς τι πρέπει να γίνει μέχρι τις 21 Ιουνίου. Μερικά θέματα είναι δύσκολα τεχνικά και θα πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, να είμαστε οργανωμένοι. Όμως, σε όλα τα ζητήματα έχουμε κλείσει και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Το ένα κομμάτι του παζλ, αυτό της τεχνικής συμφωνίας έχει πάρει το δρόμο του. Την Πέμπτη θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες και για το χρέος, πώς δηλαδή έχει πάει η συζήτηση με τους Ευρωπαίους και με το ΔΝΤ. Στις 21 Ιουνίου θα συζητηθεί και η μεταμνημονιακή εποπτεία. Για τα ζητήματα που θεωρούσαμε ως αγκάθια, εκτιμούμε ότι λύθηκαν με έναν τρόπο ικανοποιητικό για την ελληνική πλευρά. Προφανώς σε μερικά πράγματα έπρεπε να βάλουμε και εμείς λίγο νερό στο κρασί μας αλλά γενικά θεωρώ ότι η συζήτηση έγινε πολύ δημιουργικά και επί της ουσίας. Στα πιο πολλά σημεία είμαι ευχαριστημένος».

Δήλωση των Ευρωπαϊκών Θεσμών περί επίτευξης συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο με τις Ελληνικές αρχές

Η αποστολήτων θεσμών ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αθήνα.Επιτεύχθηκεσυμφωνία, σευπηρεσιακόεπίπεδο,ως προςμία απαραίτητη δέσμη μεταρρυθμίσεωνπροκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώςη 4η αξιολόγηση του προγράμματος του ΕΜΣ.Ησημερινή συμφωνία θα παρουσιαστεί στη σύνοδο τουEurogroupστις 24 Μαΐου 2018.Οι Ελληνικές αρχές σκοπεύουν να προχωρήσουν στην ταχύτερη δυνατή υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων, πριν από τη σύνοδο τουEurogroupστις 21 Ιουνίου 2018. Για το σκοπό αυτό, η εντατική συνεργασία των θεσμών με τις ελληνικές αρχέςθα συνεχιστεί και στις επόμενες εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ