Προς υπογραφή για το ΣΔΙΤ απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Προς υπογραφή για το ΣΔΙΤ απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Εντός του Ιουνίου αναμένεται να υπογραφεί σύμβαση για το ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα) Πελοποννήσου μεταξύ της εταιρείας Τέρνα Ενεργειακή και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 


Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να λήξει μια υπόθεση που «σέρνεται» εδώ και μια επταετία και έχει κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε ευρωπρόστιμα καθώς συνεχιζόταν η πρακτική της διαχείρισης των απορριμμάτων με τη γνωστή μέθοδο της απόθεσης σε ανεξέλεγκτες χωματερές.

Οι εγκαταστάσεις του νέου ΣΔΙΤ θα περιλαμβάνουν τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων με ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) στην Τρίπολη, στην Καλαμάτα και στη Σπάρτη καθώς και δύο Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε Κόρινθο και Άργος. Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων έχει οριστεί στους 150.000 τόνους ετησίως και μέγιστη ποσότητα 200.000 τόνους ανά έτος.

Πρόκειται για λύση η οποία πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος, αναμένεται ότι θα μειώσει σημαντικά το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων ανά δήμο. Κι αυτό γιατί οι αποστάσεις που θα καλούνται να διανύσουν τα απορριμματοφόρα για να ξεφορτώσουν δεν θα είναι μεγάλες, με συνέπεια να υπάρχει οικονομία σε καύσιμα και εργατοώρες. θα είναι πολύ μικρότερες, επομένως θα υπάρχει οικονομία καυσίμων, χρόνου, εργατοωρών.

Το κόστος εισόδου των απορριμμάτων (gate fee), κατά μέσο όρο, θα είναι 68 ευρώ. Ο ανώτατος χρόνος διάρκειας της σύμβασης δεν θα ξεπερνά τα 28 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ