Στο «τραπέζι» η ρύθμιση των 120 δόσεων

Για ποιους διεκδικεί ... εισιτήριο εισόδου η κυβέρνηση – Γιατί οι ολοκληρωμένες αιτήσεις είναι... 30

Στο «τραπέζι» η ρύθμιση των 120 δόσεων

Μέχρι στιγμής, ενδιαφέρον για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τις 120 δόσεις που αυτός εξασφαλίζει, έχουν εκδηλώσει περίπου 32.000 επιχειρήσεις και 10.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Το ενδιαφέρον αυτό έχει εκδηλωθεί με έναρξη της διαδικασίας υποβολής της αίτησης. Το ... βήμα παραπάνω έχουν κάνει μόλις 5500 οφειλέτες ενώ «ώριμες» χαρακτηρίζονται 950 αιτήσεις. Πόσες από αυτές έχουν ολοκληρωθεί στην πράξη; Καμιά... 30αριά σε μια χώρα που μετράει συνολικά πάνω από τέσσερα εκατομμύρια οφειλέτες.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι το μόνο διαθέσιμο εργαλείο αυτή τη στιγμή για τη ρύθμιση των χρεών σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, είναι τόσο περιοριστικές οι προϋποθέσεις ένταξης και τόσο γραφειοκρατική η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε στην πράξη η είσοδος να είναι σχεδόν απαγορευτική. Δεδομένου ότι οι πιέσεις από την πλευρά των τραπεζών για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα γίνουν εντονότερες –αυτό θα σηματοδοτήσει και η επίσκεψη της επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί στην Αθήνα- στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές θα μπει και το ... ρεκτιφιέ του εξωδικαστικού. Η ελληνική πλευρά θα κατέβει με δύο αιτήματα: πρώτον την απλοποίηση της διαδικασίας και δεύτερον τη διεύρυνση του καταλόγου των οφειλετών που θα μπορούν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση.

Η απλοποίηση περνά μέσα από την προσπάθεια κατάργησης πολλών δικαιολογητικών που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί μια αίτηση. Με τα τωρινά δεδομένα, τα δικαιολογητικά ξεπερνούν τα... 30 ενώ η συγκέντρωσή τους προϋποθέτει συνήθως την ύπαρξη ολόκληρου υποστηρικτικού μηχανισμού ο οποίος κοστίζει.

Η διεύρυνση του καταλόγου των οφειλετών που θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση περιλαμβάνει (με βάση τα αιτήματα που θα εγείρει η ελληνική πλευρά):

  1. Τους ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη άνω των 50.000 ευρώ οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση
  2. Τους μετόχους των επιχειρήσεων. Το σημερινό καθεστώς επιτρέπει την ένταξη των νομικών προσώπων όχι όμως και των ιδιοκτητών τους οι οποίοι επίσης μπορεί να έχουν συσσωρεύσει οφειλές τόσο από φόρους (σ.σ φόρο επί των μερισμάτων) όσο και από ασφαλιστικές εισφορές
  3. Τους οφειλέτες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους. Ο παραλογισμός του υφιστάμενου καθεστώτος είναι τεράστιος. Ο ενεργός επαγγελματίας, μπορεί να ρυθμίσει τα χρέη του. Αυτός που αναγκάστηκε να αναστείλει την επιχειρηματική του δραστηριότητα δεν μπορεί να έχει μια ευκαιρία να απαλλαγεί οριστικά από το παρελθόν του.

Μεγάλη πηγή προβλημάτων αποτελεί το γεγονός ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων δεν μπορούν να συμπεριληφθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του 2017 κάτι που σημαίνει ότι οι αιτήσεις αφορούν τα χρέη έως και το τέλος του 2016. Οι ενδιαφερόμενοι όμως, πρέπει να εξυπηρετούν και τις υποχρεώσεις του 2017 κάτι που σήμερα γίνεται μόνο μέσα από τη ρύθμιση των 12 δόσεων. Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να ζητήσει την ένταξη και των χρεών του 2017 στη ρύθμιση προκειμένου να δοθεί μια ώθηση. Οι αντιρρήσεις που αναμένεται να συναντήσει θα είναι τεράστιες. Από την άλλη, το όνειρο του να συμπεριληφθούν και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παραμείνει ανεκπλήρωτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ