Έρχεται χαράτσι στο τσίπουρο

«Φωτιές» έχει ανάψει η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον φόρο ως ισοδύναμο της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί

Έρχεται χαράτσι στο τσίπουρο

Την επιβολή φόρου 6 ευρώ ανά λίτρο στο τσίπουρο ως ισοδύναμο για την κατάργηση του φόρου στο κρασί μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Κυβερνητικοί παράγοντες προχωρούσαν σε τοποθετήσεις για κατάργηση του ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί. Και τώρα ναι μεν βάζει «πάγο» στον ΕΦΚ που έχει επιβληθεί στα κρασιά όμως ως αντιστάθμισμα να τον επιβάλει στο τσίπουρο (χύμα ή εμφιαλωμένο) ως ισοδύναμο μέτρο.

Η συζήτηση έχει φουντώσει το τελευταίο διάστημα μετά τις δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου από τον Τύρναβο, στις οποίες αναφέρθηκε σε αύξηση του ΕΦΚ στο τσίπουρο, από τα 0,59 ευρώ το κιλό που είναι σήμερα στα 6 ευρώ, ως αντιστάθμισμα της πολυεξαγγελθείσας κατάργησης του ΕΦΚ στο κρασί.

Η συγκεκριμένη απόφαση, εάν πράγματι εκτελεστεί, αναμένεται να πλήξει σοβαρά τους μικρούς διήμερους παραγωγούς, καθώς αυτοί είναι που κυρίως παράγουν το συγκεκριμένο προϊόν.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο ΔΕΕ (η διαδικασία είχε ξεκινήσει ήδη από το 2015), καθώς θεωρεί ότι αυθαίρετα μείωσε τον συντελεστή ΕΦΚ στο τσίπουρο και στην τσικουδιά (50% στα εμφιαλωμένα και 6% στα χύμα), παρά τα όσα ορίζει ο κανονισμός 1576/89. Η ελληνική πλευρά απέστειλε προ ημερών τα επιχειρήματά της και στις 11 Ιουνίου αναμένεται να έχει έρθει η απάντηση της Κομισιόν. Οι έλληνες νομικοί του υπουργείου Εξωτερικών έχουν δύο μήνες για την ανταπάντηση, αν και στελέχη της κυβέρνησης που γνωρίζουν την υπόθεση εμφανίζονται ιδιαιτέρως απαισιόδοξα και θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να γλιτώσει η χώρα μια νέα καταδίκη.

Η Ελλάδα το 2001 είχε κερδίσει τη μάχη για το ούζο και επιχειρεί τώρα να πείσει ότι εκείνη η υπόθεση έχει κοινά σημεία με την ιστορία του τσίπουρου.
Το τσίπουρο όμως παράγεται «με απόσταγμα στέμφυλων σταφυλής» και σύμφωνα με την Επιτροπή η Ελλάδα κακώς εφαρμόζει μειωμένο ΕΦΚ, καθώς αντίστοιχα ποτά στα κράτη-μέλη της ΕΕ φορολογούνται κανονικά, δηλαδή με περίπου 25 ευρώ.

Αντίθετη η ΚΕΟΣΟΕ

Την έντονη αντίθεσή της στο ενδεχόμενο αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο τσίπουρο, ώστε να αποτελέσει αντιστάθμισμα στην κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, εκφράζει η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Όπως αναφέρει η Ένωση, τυχόν αύξηση στο τσίπουρο θα έχει ως αποτέλεσμα την ένταση του φαινομένου της παραοικονομίας, «με μοιραίες επιπτώσεις στην ελληνική αμπελοκαλλιέργεια».

«Η μόνη αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας και στα δύο προϊόντα, (κρασί και τσίπουρο) επιβάλλεται να είναι η αυστηρή διαδικασία τήρησης όρων εφαρμοζόμενης ιχνηλασιμότητας από το κράτος» υπογραμμίζει.

Η ΚΕΟΣΟΕ σημειώνει πως πρέπει να ορθολογικοποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις διακίνησης και παραγωγής του προϊόντος, ωστόσο αυτό θα γίνει μετά από συνεννόηση της πολιτείας με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση επισημαίνει ότι σε συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς είχε προτείνει τη λήψη μέτρων, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια στην παραγωγή και διακίνηση του προϊόντος.

Μεταξύ άλλων, τονίζει πως είχε προτείνει την «αυστηρή παρακολούθηση των στεμφύλων που αποτελούν την α' ύλη για το τσίπουρο ή η έκδοση διακεκριμένου συνόλου στις αποδείξεις λιανικής πώλησης στα σημεία εστίασης για το κρασί και τα συσκευασμένα ή μη αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης.

Αυτά, αναφέρει, θα έδιναν λύσεις για το μεγαλύτερο μέρος της παράνομης παραγωγής και διακίνησης των αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης τόσο όσον αφορά τους διήμερους παραγωγούς, όσο και τα οργανωμένα αποσταγματοποιεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ