«Φιλί ζωής» για τους κόκκινους οφειλέτες

Παράταση ενός έτους στον εξωδικαστικό για χρέη κάτω των 50.000€– Δεν  πείστηκαν οι δανειστές για νέα ρύθμιση σε μισθωτούς και συνταξιούχους

«Φιλί ζωής» για τους κόκκινους οφειλέτες

Τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε τράπεζες και Δημόσιο ως το τέλος του 2019 θα έχουν οι χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, που έχουν “βουλιάξει” στα χρέη από τους υπέρογκους φόρους και εισφορές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι Θεσμοί αποδέχθηκαν το αίτημα για παράταση ενός έτους.

“Δεν πρόκειται να ανακοινωθεί τίποτε τώρα, γιατί θα πάνε όλοι την τελευταία στιγμή”, διαμήνυσαν οι ξένοι τεχνοκράτες στην ελληνική ομάδα που διαχειρίζεται το project του εξωδικαστικού κι έτσι αν όλα πάνε καλά και δεν έχουμε ανατροπές, το πράσινο φως για τη νομοθετική διάταξη που θα κρατήσει ανοικτή την πλατφόρμα, θα έρθει στο τέλος του έτους ή στην αρχή του 2019.


Τα στοιχεία που έπεισαν τους Θεσμούς και έκαμψαν τις αντιστάσεις τους, αφορούν κατ’ αρχάς στον τεράστιο όγκο των χρεών που συσσωρεύονται μήνα με το μήνα, ενισχύοντας την εικόνα μιας διαλυμένης χώρας, με καταχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι οφειλές στην εφορία έχουν σπάσει το φράγμα των 102 δισ ευρώ, χωρίς να διαφαίνεται το παραμικρό σημάδι ανάσχεσης του κύματος των απλήρωτων φόρων, ενώ τα “φέσια” στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα 35 δισ ευρώ, με φόντο τις πληροφορίες που θέλουν το ΣτΕ να “ξηλώνει” τον νόμο και τα χαράτσια Κατρούγκαλου. Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι τα “κόκκινα” δάνεια, που μοιάζουν με Λερναία Ύδρα και παραμένουν στα 95 δισ ευρώ.


Ένα επιπλέον στοιχείο που κρίνεται ως προβληματικό είναι η τεράστια γραφειοκρατία για την υπαγωγή στον εξωδικαστικό. Αυτό που φοβούνταν οι ξένοι τεχνοκράτες ήταν ότι αν το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι “χαλαρό”, θα κάνουν... πάρτι οι συνειδητοί κακοπληρωτές εις υγείαν των... κορόιδων, δηλαδή των συνεπών φορολογούμενων, ασφαλισμένων και δανειοληπτών. Και κάπως έτσι προέκυψε ο δαίδαλος των δικαιολογητικών και των διαδικασιών, ενώ οι... κακές γλώσσες λένε ότι και οι τράπεζες “φρενάρουν” τους φακέλους. Η ουσία είναι ότι οι “κλεισμένες” ρυθμίσεις επιχειρήσεων δεν φτάνουν ούτε τις 30 (!), παρά το ότι οι αιτήσεις πέφτουν κατά χιλιάδες στο σύστημα.

ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ

Στην αποδοχή του αιτήματος για παράταση κατά ένα έτος του εξωδικαστικού τελειώνουν, όμως, τα καλά νέα. Κατ’ αρχάς, το παζάρι που “καίει” χιλιάδες οφειλέτες με χρέη άνω των 50.000 ευρώ, δεν πάει καθόλου καλά, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένοι τεχνοκράτες δεν πείθονται για την ανάγκη επέκτασης της ρύθμισης. Είναι ενδεικτικό ότι ζήτησαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν παίρνουν κάποιο μισθό (!), κάτι που φανερώνει αφενός την άγνοια των ξένων τεχνοκρατών αφετέρου την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με ρυθμίσεις οφειλών. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η ανταλλαγή στοιχείων μέσω e- mail συνεχίζεται, αλλά ο πήχης των προσδοκιών έχει πέσει πολύ χαμηλά.


Ακόμα πιο δυσάρεστα είναι τα νέα για μισθωτούς και συνταξιούχους, που ήλπιζαν σε μια νέα ευκαιρία, ανάλογη αυτής των 100 δόσεων, καθώς μέσα σε αυτή τη διετία έχουν συσσωρευθεί νέα χρέη προς το Δημόσιο. Είναι, άλλωστε, αποκαλυπτικά τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, που δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων χρωστάνε στην εφορία, δηλαδή κάτι παραπάνω από 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, έχουν εκκρεμότητες που δεν ξεπερνάνε τις 5.000 ευρώ. Παρά τις προσδοκίες που καλλιέργησαν κυβερνητικά στελέχη- η αλήθεια είναι ότι σχετική φιλολογία “μαζεύτηκε” άρον άρον- οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές δεν συζητάνε καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο κι έτσι η πιθανότητα μιας νέας ρύθμισης θα εξεταστεί μετά από τον Αύγουστο.


“Μαύρα” είναι τα μαντάτα και για το νόμο Κατσέλη, αφού μέσα στο Μάιο έρχονται τουλάχιστον 10 τροποποιήσεις, που έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές κι έχουν ως στόχο να γίνει πιο “σφικτό” το ρυθμιστικό πλαίσιο. Η πιο... καραμπινάτη αλλαγή αφορά στην άρση του τραπεζικού απορρήτου, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι υποχρεωτική για όσους πρόκειται να υποβάλουν νέα αίτηση υπαγωγής. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά θα συνυποβάλουν και υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα δίνουν τη συγκατάθεση τους για το “ξετίναγμα” των λογαριασμών τους. Προαιρετική θα είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου μόνο για τις εκκρεμείς αιτήσεις.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ