Σε τεντωμένο σκοινί η πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Σε τεντωμένο σκοινί η πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Στη δυσκολότερη πολιτικά περίοδο για την κυβέρνηση και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ περνά η πώληση του 40% της ΔΕΗ, με τους συνδικαλιστές να ετοιμάζονται για κλιμάκωση κινητοποιήσεων και τους βουλευτές να ψηφίσουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις που τεμαχίζουν τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης.

 

Η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή επιδιώκει να πουλήσει τέσσερις λιγνιτικές μονάδες.

Ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί τον Μάιο και η παραχώρηση των σταθμών της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία και της Μελίτης στη Φλώρινα σηματοδοτεί το πρώτο βήμα της συρρίκνωσης της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας. Σε δεύτερη φάση και πιθανόν στο τελευταίο εξάμηνο του έτους θα ανοίξει και το θέμα της περαιτέρω αποκρατικοποίησης της εταιρείας με την πώληση ποσοστού 17%.

Το νομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, λένε οι τελευταίες πληροφορίες, και από Παρασκευή 20 Απριλίου θα ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής. Θα καταλήξει στην Ολομέλεια τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Και μπορεί η κομματική βάση και οι κοινωνίες των συγκεκριμένων περιοχών να συνθέτουν το ένα μέτωπο αντιδράσεων, ωστόσο η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και ένα δεύτερο, εκείνο με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ αλλά και των 11.000 εργαζομένων της δημόσιας επιχείρησης.

Οι κινητοποιήσεις τους θα κορυφωθούν την περίοδο που θα βρίσκεται το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, οπότε και θα προχωρήσουν σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ