Ο κινέζικος δράκος περνά στην αντεπίθεση

Κλιμακώνεται ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος, με το Πεκίνο να επιβάλλει δασμούς έως 25% σε 128 προϊόντα από τις ΗΠΑ

Ο κινέζικος δράκος περνά στην αντεπίθεση

Οι εμπορικοί πόλεμοι ξεκινούν κάπως έτσι. Τα αντίποινα που μόλις ανακοίνωσε η Κίνα στην απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει δασμούς στο χάλυβα και το αλουμίνιο, μπορεί να αφορούν εξαγωγές μόνο 3 δισ. δολαρίων, όμως δίνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Το Πεκίνο δεν θα αφήσει κανένα αμερικανικό χτύπημα αναπάντητο. Τα κινεζικά αντίποινα θα είναι «της ίδιας κλίμακας και της ίδιας έντασης», ξεκαθάρισε ο Κινέζος πρέσβης στις ΗΠΑ, Τσούι Τιανκάι. Και για όποιον δεν κατάλαβε ακόμα, η εφημερίδα Global Times, που συνήθως απηχεί την επίσημη γραμμή του Πεκίνου, το έγραψε ξεκάθαρα: «Παρότι η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν έχουν παραδεχθεί επισήμως ότι βρίσκονται σε εμπορικό πόλεμο, οι σπίθες ενός τέτοιου πολέμου έχουν αρχίσει ήδη να πετούν».

Ασφαλώς, τα μέχρι στιγμής «χτυπήματα» μοιάζουν μάλλον με σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα δισεκατομμύρια δολάρια των εμπορικών σχέσεων που δένουν τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Δείχνουν όμως ότι οι δύο αυτές υπερδυνάμεις έχουν μπει σε μία πλειοδοσία μέτρων και αντιμέτρων, που ήδη προκαλεί ανησυχίες στους αναλυτές και τριγμούς στα χρηματιστήρια.

Την αρχή έκανε ο πρόεδρος Τραμπ, καθώς η επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο υπήρξε μια ευθεία βολή προς την Κίνα. Το Πεκίνο απάντησε την Κυριακή, με δασμούς έως και 25% σε μια λίστα 128 αμερικανικών προϊόντων, από κατεψυγμένα χοιρινά, φρούτα και κρασιά έως σωλήνες χάλυβα.

ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ… ΛΙΣΤΕΣ

Πλέον, η μπάλα βρίσκεται και πάλι στο γήπεδο της Ουάσιγκτον, αφού από μέρα σε μέρα αναμένεται η ανακοίνωση δασμών σε κινεζικά προϊόντα 50 δισ. δολαρίων. «Οι ΗΠΑ έχουν φτιάξει μια λίστα. Αλλά και η Κίνα θα έχει μια λίστα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ, κάνοντας σαφές ότι η εμπορική διαμάχη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα.

Για τον Αμερικανό πρόεδρο, οι κινήσεις αυτές αποτελούν την υλοποίηση ίσως της πιο δημοφιλούς από τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά στο κοινό του. Πρόσφατη έρευνα, άλλωστε, υπολόγισε ότι η αμερικανική οικονομία χάνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, εξαιτίας της εκτεταμένης κλοπής της πνευματικής ιδιοκτησίας αμερικανικών επιχειρήσεων από τους Κινέζους. Για αυτό και το επόμενο χτύπημα της Ουάσιγκτον στοχεύει κυρίως στην κινεζική βιομηχανία αεροναυπηγικής, τεχνολογίας και εξοπλισμού. Σε ένα τέτοιο μέτρο, οι Κινέζοι αναμένεται να ρίξουν το «βαρύ πυροβολικό» τους στη μάχη, τιμωρώντας τους δύο μεγαλύτερους Αμερικανούς εξαγωγείς, δηλαδή τη βιομηχανία της σόγιας και τον κολοσσό της Boeing. Και βέβαια, μπορούν να προκαλέσουν υπολογίσιμη ζημιά εάν στοχεύσουν στους αμερικανικούς γίγαντες της τεχνολογίας, όπως είναι η Apple και η Intel, οι οποίοι έχουν ποντάρει τη μελλοντική ανάπτυξή τους στους ένα και πλέον δισεκατομμύριο καταναλωτές της κινεζικής αγοράς.

Ο άσος στο μανίκι του Σι Τζινπίνγκ

Με τα τύμπανα του εμπορικού πολέμου να χτυπούν, το επόμενο μεγάλο ερώτημα είναι το ποιος ακριβώς θα βγει νικητής από μία τέτοια σύγκρουση. «Ένας εμπορικός πόλεμος κερδίζεται εύκολα», είχε πει προ ημερών ο Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας κύματα αντιδράσεων. Ωστόσο, οι Financial Times πλέον τον δικαιώνουν, αναγνωρίζοντας ότι σε έναν εμπορικό πόλεμο, οι χώρες που εμφανίζουν εμπορικά ελλείμματα βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση έναντι εκείνων που έχουν μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα. «Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας φουσκώνει την οικονομία της κάθε χρόνο, ενώ οι αμερικανικές εισαγωγές αφαιρούν από την ανάπτυξη των ΗΠΑ. Από αυτή την άποψη, οι οικονομολόγοι λένε ότι ο κ. Τραμπ είναι σωστός όταν λέει ότι δεν έχει τόσους λόγους να φοβάται τη μείωση του εμπορίου με την Κίνα, όσους έχει ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ», γράφουν οι FT.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομολόγου της Standard Chartered Γούει Λι, ένας πολύ σοβαρός εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, που θα οδηγούσε στο πιο ακραίο σενάριο, αυτό της απαγόρευσης όλων των κινεζικών εισαγωγών στις ΗΠΑ, θα είχε κόστος από 1,3 έως 3,2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ για τους Κινέζους αλλά μόνο 0,2 έως 0,9 ποσοστιαίες μονάδες για τους Αμερικανούς. Βέβαια, οι αναλυτές δεν ξεχνούν ότι το Πεκίνο έχει στα χέρια του ένα όπλο ικανό να κάμψει κάθε διάθεση επιθετικότητας της Ουάσιγκτον. Και αυτό δεν είναι άλλο από τα 1,17 τρισ. δολάρια που έχει επενδύσει στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Κάθε ένδειξη ή υπόνοια ότι η Κίνα προτίθεται να επιβραδύνει τις τοποθετήσεις της στην αγορά αυτή, μπορεί να αποβεί καταστροφική για τις ΗΠΑ, ειδικά σε εποχές μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων όπως η σημερινή.

ΑΡΙΘΜΟΙ

  • 1,17 τρισ. δολάρια έχει επενδύσει στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα η Κίνα
  • 3 δισ. δολάρια εξαγωγές αφορούν τα μέτρα που ανακοίνωσε η ασιατική υπερδύναμη

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ