Με "δώρα" η φιέστα εξόδου από τα μνημόνια

Ποιες παροχές και διευκολύνσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση για να δώσει αέρα... γιορτής στην ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου

Με "δώρα" η φιέστα εξόδου από τα μνημόνια

Μια καλά οργανωμένη γιορτή –ως τέτοια θέλει να εμφανίσει η κυβέρνηση την έξοδο από τα μνημόνια- πρέπει να έχει και... δώρα. Έτσι, τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα οργανώσει με κάθε λεπτομέρεια το πάρτι της... εξόδου ανακοινώνοντας τη μια θετική είδηση μετά την άλλη.

Το σχέδιο «ωραιοποίησης» της πραγματικότητας αποσκοπεί στο να χωνευτεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ευκολία το γεγονός ότι το 2019 θα έχουμε και μειώσεις συντάξεων και κατάργηση του ΕΚΑΣ αλλά και μείωση της έκπτωσης φόρου, αν όχι από το 2019 τουλάχιστον από το 2020.

  1. Ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος αύξησης του κατώτατου μισθού. Μπορεί το χρονοδιάγραμμα να μην είναι συγκεκριμένο, μπορεί η αύξηση του μισθού να συνδέεται με την πορεία της ανεργίας ή της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο το θέμα είναι η «αύξηση» θα ξαναμπεί στο λεξιλόγιο των Ελλήνων ύστερα από μια 8ετία.
  2. Συνεχείς ενέσεις ρευστότητας στην αγορά προκειμένου να μηδενιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου «για πρώτη φορά μέσα στην κρίση» μέχρι τον Αύγουστο. Αυτό σημαίνει εισροή ρευστότητας της τάξεως των 4 δις. ευρώ στην αγορά μέχρι το καλοκαίρι.
  3. Επανεξέταση των διατάξεων για την περικοπή των συντάξεων χηρείας οι οποίες με τον νόμου Κατρούγκαλου έχουν μειωθεί ακόμη και κατά 60%. Έξοδος από τα μνημόνια με τις χήρες να αμείβονται με 200 ή 300 ευρώ τον μήνα, είναι δυσκολοχώνευτο πολιτική.
  4. Προσαρμογή των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ώστε να μην υπάρξει καμία αύξηση για τους έχοντες μικρές περιουσίες που είναι και η πλειοψηφία.
  5. Επιστροφή των παράνομων κρατήσεων από τον ΑΚΑΓΕ η οποία αφορά σε περίπου 180.000 συνταξιούχους με το ποσό να διαμορφώνεται στα 60 εκατ. ευρώ.
  6. Ανακοίνωση του επιδόματος στέγασης το οποίο θα χορηγείται από το 2019 σε όσους μένουν στο ενοίκιο και έχουν χαμηλά εισοδήματα ή σε όσους έχουν περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο.
  7. Ανακοίνωση του «ισοδύναμου» για τη μείωση του κόστους μεταφοράς στα νησιά από τον φετινό Ιούλιο. Το μεταφορικό ισοδύναμο υποτίθεται ότι είναι το αντάλλαγμα προς τους νησιώτες οι οποίοι έχασαν τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ (ή θα τους χάσουν το καλοκαίρι).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ