Καθυστερήσεις στον δρόμο για την έξοδο από το 3ο μνημόνιο

Τουλάχιστον 12 προαπαιτούμενα πάνε για μετά από τον Αύγουστο- Ο Τσακαλώτος έριξε τον πήχη των προσδοκιών για το χρέος – εκνευρισμός στις τάξεις των δανειστών

Καθυστερήσεις στον δρόμο για την έξοδο από το 3ο μνημόνιο

Ο Μάρτιος χαιρετά, ο Απρίλιος έρχεται με φόρα και η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να ξαναπυροβολήσει τα πόδια της, καθυστερώντας στην υλοποίηση των τελευταίων προαπαιτούμενων, κόντρα στο θετικό momentum και παρά τις «πλάτες» των Ευρωπαίων.

Αυτό που… μουρμουράνε στα κέντρα αποφάσεων στην Ε.Ε. είναι ότι η Αθήνα έχει… κουτσοκαλύψει μόλις καμιά 12αριά από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας (;) αξιολόγησης, αλλά αυτό που έχει ενοχλήσει περισσότερο είναι ότι από τις συζητήσεις που έγιναν στην ολιγοήμερη παρουσία των Θεσμών στην Ελλάδα και κυρίως από την ανταλλαγή e-mail, φαίνεται ότι τουλάχιστον άλλα 12 προαπαιτούμενα θα μείνουν… προίκα για την μεταμνημονιακή επιτήρηση. Κοινώς, η κυβέρνηση δεν θα προλάβει να τα «κλείσει» ως τον Αύγουστο. Και δεν πρόκειται για κάποια τεχνικά θέματα ήσσονος σημασίας ή για απλή, δευτερογενή νομοθεσία- δηλαδή έκδοση Αποφάσεων και εγκυκλίων- αλλά για ζητήματα, που σύμφωνα με τους δανειστές, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σπουδαιότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών που θα μείνουν ως conditionality, μετά από την ολοκλήρωση του τρέχοντος Προγράμματος, είναι το Κτηματολόγιο, οι αποκρατικοποιήσεις, η εφαρμογή του νέου πλαισίου για τα αναπηρικά επιδόματα (επί του παρόντος «τρέχει» πιλοτικά), το «ψαλίδι» στις απαλλαγές για μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι τοποθετήσεις των νέων Διευθυντών στο Δημόσιο (αποπολιτικοποίηση).

Ωστόσο, πέρα από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα, καθυστερήσεις υπάρχουν και στο περιβόητο Αναπτυξιακό Σχέδιο, που υποτίθεται ότι έπρεπε να είναι έτοιμο από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί πως θα το κοινοποιήσει στους δανειστές εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, αλλά επί του παρόντος δεν κινείται φύλλο. Ο Μάριο Σεντένο είχε αναφέρει, μάλιστα, δημοσίως μετά από το τελευταίο Eurogroup, ότι ο Ε. Τσακαλώτος δεσμεύθηκε ενώπιον των ομολόγων του να φέρει το Σχέδιο πριν από το Πάσχα, προφανώς για να δεσμεύσει την Αθήνα στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, αλλά η πραγματικότητα για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται πολύ πιο δυνατή από τις διαθέσεις των Ευρωπαίων.

Το «βάρος» του Σχεδίου έχουν αναλάβει κυρίως ο νέος υπουργός Οικονομίας και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δ. Λιάκος, ο οποίος συν τοις άλλοις συνδράμει τη διαπραγματευτική ομάδα στις διαβουλεύσεις για τα προαπαιτούμενα. Όπως επισημαίνουν καλά ενημερωμένες πηγές, η αιτία των καθυστερήσεων δεν θα πρέπει να αναζητηθεί στους δύο συντονιστές, αλλά στη γνωστή «δυσκοιλιότητα» όλων των υπολοίπων υπουργείων, που πρέπει να καταθέσουν εμπεριστατωμένες, τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επισημαίνουν ευρωπαϊκές πηγές, είναι ότι οι καθυστερήσεις της Αθήνας και το.. τρέξιμο που αναμένεται μετά από το Πάσχα, προκαλούν ντόμινο καθυστερήσεων και στις συζητήσεις για Χρέος- μεταμνημονιακή επιτήρηση, οι οποίες ούτως ή άλλως χαρακτηρίζονται από υψηλό δείκτη δυσκολίας και αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα να μοιάζει ως… άθλος η επίτευξη συνολικής συμφωνίας ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Αυτό που γίνεται, πάντως, σαφές μέρα με τη μέρα είναι ότι η διαφαινόμενη λύση για το Χρέος θα απέχει έτη φωτός από τα όσα επιδίωκε ή θα έπρεπε να επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η αναφορά του Ε. Τσακαλώτου, ενώπιον ειδικού ακροατηρίου, στο θέμα του Χρέους, επισημαίνοντας ότι στην καλλίτερη περίπτωση «η Ελλάδα θα μετατραπεί από μια χώρα με υπερβολικό Χρέος, σε μια κανονική, υπερχρεωμένη χώρα». Όπως παρατηρούν πηγές, που παρακολουθούν από κοντά το ελληνικό ζήτημα, ο αρχικός ενθουσιασμός της κυβέρνησης, από τη συμμετοχή του SPD στη νέα γερμανική κυβέρνηση και πολύ περισσότερο από την ανάληψη του «ευαίσθητου» υπουργείου Οικονομικών, έχει δώσει τη θέση του στην αμηχανία και στον έντονο προβληματισμό, καθώς φαίνεται ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει ένα από τα θύματα της κόντρας Βόρειων- Γάλλων/Νότιων για την πολιτική και νομισματική ενοποίηση.

Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού είναι στο Euroworking Group της 12ης Απριλίου, όπου θα γίνει μια συνολική συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα και το μεγάλο στοίχημα δεν είναι άλλο από το να είναι έτοιμο το Αναπτυξιακό Σχέδιο. Αμέσως μετά, από τις 17 ως τις 22 Απριλίου, είναι προγραμματισμένη η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ και μένει να φανεί αν το Ταμείο θα ανοίξει τα χαρτιά του για το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ πέντε ημέρες αργότερα, στις 27 Απριλίου θα γίνει στη Σόφια το Eurogroup, που θα «ζυγίσει» όλες τις εξελίξεις, πριν επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ