Με επιτόκιο 3,5% το 7ετές ομόλογο

Με επιτόκιο 3,5% το 7ετές ομόλογο

Τεράστιο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τους επενδυτές για το επταετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, με το βιβλίο προσφορών να υπερκαλύπτεται και το επιτόκιο της έκδοσης να κλείνει στο 3,5%.

Συνολικά προσφέρθηκαν από τους επενδυτές στο Δημόσιο 6,5 δισ. ευρώ, γεγονός που οδήγησε στη συμπίεση της απόδοσης από το 3,7%, στο 3,5%.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το βασικό χαρακτηριστικό της έκδοσης είναι πως σε αυτή μπήκε «νέο χρήμα», δηλαδή επενδυτές που τα τελευταία χρόνια κρατούσαν αποστάσεις από το ελληνικό χρέος φοβούμενοι το ρίσκο.

Τα αντληθέντα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για το χτίσιμο του μαξιλαριού ρευστότητας συνολικού ύψους 19-20 δισ. ευρώ ως το καλοκαίρι, προκειμένου να διασφαλιστεί η κάλυψη των υποχρεώσεων του κράτους μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Η έκδοση, η πρώτη από τις τρεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, αρχικά αναμένονταν στις αρχές της εβδομάδας ωστόσο το sell off στις διεθνείς αγορές οδήγησε στη μικρή καθυστέρηση, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Μέχρι χθες (Τετάρτη) ήταν αμφίβολο εάν θα επιχειρείτο σήμερα, Πέμπτη, η νέα έξοδος στις αγορές. Ωστόσο, η σχετική ομαλοποίηση των συνθηκών στις αγορές κρίθηκε ότι δημιουργεί πρόσφορο έδαφος. «Έχουμε ένα πιο σταθερό περιβάλλον και ενώ δεν είναι όλα πράσινα στις οθόνες, οι αποδόσεις είναι σταθερές και δεν βλέπουμε απότομες μεταστροφές», είπε ένας από τους αναδόχους. «Αυτό μάς έδωσε την ευκαιρία να προχωρήσουμε με τη συναλλαγή και τους επενδυτές να μη νιώθουν ότι πιάνουν κάτι επικίνδυνο, και τελικά να αγοράσουν».

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ελληνικές πηγές δήλωναν ικανοποιημένες επισημαίνοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι ότι βλέπουμε περισσότερους μακροπρόθεσμους επενδυτές σε σύγκριση με τις δυο προηγούμενες συναλλαγές» (σ.σ. το ομόλογο που εκδόθηκε τον Ιούλιο και το swap του Νοεμβρίου).

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιούλιο του 2017, προ εξαμήνου δηλαδή, το Δημόσιο δανείσθηκε από τις αγορές 3 δισ. ευρώ μέσω πενταετούς ομολόγου, με το επιτόκιο της έκδοσης αυτής να ανέρχεται στο 4,625%. Πλέον για δανεισμό επτά ετών η απόδοση διαμορφώνεται 100 μονάδες βάσης χαμηλότερα.

Ως εξίσου σημαντικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι πλέον με τη συγκεκριμένη έκδοση το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε χρήματα από την αγορά για επτά χρόνια με επιτόκιο χαμηλότερο κι από αυτό με το οποίο το δανείζει το ΔΝΤ για το ίδιο διάστημα (έως το 2025).

Μάλιστα, το επιτόκιο των δανείων του ΔΝΤ είναι στο 3,8%, υψηλότερα και από τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα που σήμερα διαπραγματεύονται στο 3,7%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ