Αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας η έκδοση του 7ετους ομολόγου

Στόχος της Ελλάδας είναι να συγκεντρώσει ποσό της τάξης των 3 δισ. ευρώ

Αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας η έκδοση του 7ετους ομολόγου

Αναστέλλεται η έκδοση του επταετούς ομολόγου λόγω της υψηλής αναταραχής και αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές . Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι επιλέχθηκε η αναμονή κάποιων ημερών, ώστε να γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης.

Η κατάρρευση των χρηματιστηριακών αγορών τα τελευταία 24ωρα υποχρέωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αναβάλλει τις διαδικασίες για το άνοιγμα βιβλίου του επταετούς ομολόγου μέχρι να σταθεροποιηθεί και πάλι η κατάσταση στις αγορές.

Όταν οι συνθήκες κριθούν και πάλι θα προχωρήσει η έκδοση του επταετούς ομολόγου. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την άντληση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από το νέο ομόλογο με ένα επιτόκιο που θα ήταν πέριξ του 3%.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει προετοιμαστεί επαρκώς και οι κύριοι ανάδοχοι Barclays, BNP Paribas, Citi, JP Morgan και Nomura έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και έχουν καταγράψει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι σύμβουλοι του ΟΔΔΗΧ, φέρονται να συνιστούν «υπομονή» όσον αφορά στην έκδοση του 7ετους ομολόγου, καθώς με τις συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές το εγχείρημα θεωρείται «υψηλού ρίσκου».

Στο ελληνικό «στρατόπεδο» επικρατεί αισιοδοξία ότι παρά την αναταραχή στις αγορές, η ελληνική έκδοση θα έχει ιδιαίτερη επιτυχία. Στόχος είναι η έκδοση να υπερκαλυφθεί αρκετές φορές –το ελληνικό δημόσιο θα επιδιώξει να αντλήσει 3 δισ. ευρώ- και η απόδοση να περιοριστεί κάτω από το 3,5%.

Το ποσό των 3 δισ. ευρώ που θα αντληθεί θα κατευθυνθεί είτε στο μεγαλύτερο μέρος του είτε ακόμη και στο σύνολό του για τον «κουμπαρά ρευστότητας» ο οποίος θα πρέπει να γεμίσει με τουλάχιστον 18-19 δισ. ευρώ μέχρι τον Αύγουστο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επτά χώρες προγραμμάτισαν να εκδώσουν χρέος σήμερα και όλες αποφάσισαν να περιμένουν μια ή δυο ημέρες μέχρις ότου ξεκαθαρίσει αν τα αίτια της πτώσης έχουν μόνιμα ή όχι χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ