Ντάισελμπλουμ: Τσίπρας και Τσακαλώτος έκαναν τα πράγματα ευκολότερα

Ντάισελμπλουμ: Τσίπρας και Τσακαλώτος έκαναν τα πράγματα ευκολότερα

Παραδέχεται τέλος πως κάποια από τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα κατά την διάρκεια των προγραμμάτων ήταν «υπερβολικά»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν αλλάξει εντελώς τη σχέση της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους, δηλώνει ο απερχόμενος επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη βρετανική εφημερίδα Financial Times.

«Ο πρωθυπουργός Τσίπρας και φυσικά ο (υπουργός Οικονομικών) Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν αλλάξει εντελώς τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Από τότε σχεδόν τα πάντα είναι ευκολότερα είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός πολιτικός είπε ότι κάποια από τα μέτρα που η Ελλάδα έπρεπε να λάβει για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της ήταν «ακραία», αλλά τώρα οι συζητήσεις έχουν μετατοπιστεί από τη λιτότητα στις μεταρρυθμίσεις.

Σημείωσε ότι ποτέ δεν υποστήριξε μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κάτι που θα ήταν «πραγματικά καταστροφικό» και ένα «τεράστιο λάθος».

«Ο πρωθυπουργός Τσίπρας και φυσικά ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν αλλάξει εντελώς τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν όλα ήταν ευκολότερα από τότε. Είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Αποκάλυψε ότι παρά τις φήμες που ήθελαν τους Γερμανούς και τον Σόιμπλε να πιέζουν για ένα Grexit το καλοκαίρι του 2015, άλλες χώρες της κεντρικής όσο και της νοτιοανατολικής Ευρώπης ήταν εκείνες που το ζητούσαν με αρκετές από αυτές να έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα.

«Πίσω από την στάση της Γερμανίας ήταν μια σειρά χώρες που απλώς έλεγαν έως εδώ. Δεν έχουμε άλλη εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε άλλες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να μιλήσουμε για το plan B'», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε και στα όσα ψιθύρισε στον Γιάνη Βαρουφάκη μετά την πρώτη τους κοινή συνέντευξη το 2015 στην Αθήνα. Όπως δήλωσε, είπε στον κ. Βαρουφάκη ότι «Σκότωσε την τρόικα» και πως «αν θέλει να συνεχίσει να συνεχίζει να εργάζεται μαζί με τους εταίρους της, η Ελλάδα, θα πρέπει να δουλέψει και με την τρόικα. Οπότε, το να λές «αντίο» στην τρόικα, είναι σαν να λες αντίο στο «ευρώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ