Χάνουν τον ύπνο τους οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ

Μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο και οι μισθοί μπαίνουν στην… πρέσα

Χάνουν τον ύπνο τους οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ

 


Στο υπερ-ταμείο μεταβιβάζονται οι κρατικές συμμετοχές του Δημοσίου σε 15 ΔΕΚΟ, καθώς δεν πρόκειται να συσταθεί η Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, οι συμμετοχές πλειοψηφίας και μειοψηφίας του Δημοσίου που μεταβιβάζονται αυτοδικαίως στο υπερταμείο αφορούν τις εταιρείες ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές του (ΟΣΥ Α.Ε.- ΣΤΑΣΥ Α.Ε.), ΟΣΕ ΑΕ, ΟAKA, ΕΛΤΑ, Ε.Υ.Α.Θ., Ε.ΥΔ.Α.Π, ΔΕΗ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ελληνικές Αλυκές, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ), Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (Ο.Κ.Α.Α. ΑΕ), Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (Κ.Α.Θ. ΑΕ), ΔΕΘ -HELEXPO και Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεταφορά έχει αρχίσει ενώ στις συγκεκριμένες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, οι οποίες θα ισχύσουν από την έναρξη ισχύος του δεν συμπεριλαμβάνονται οι Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, η ΕΛ.ΒΟ και το Αττικό Μετρό. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στο Αττικό Μετρό είχαν κάνει απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρώντας στη μεταφορά της εταιρείας στο υπερταμείο.

Ο νέος φορέας καλείται να αναδιαρθρώσει τις ΔΕΚΟ, προκειμένου να πάψουν να παράγουν ελλείμματα, και να γίνουν κερδοφόρες. Αυτό σημαίνει από αλλαγές στο μάνατζμεντ ώστε αυτό να γίνει πιο επαγγελματικό, δεσμευτικούς στόχους και μετρήσιμες αποδόσεις για κάθε μία, μέχρι μείωση όπου χρειάζεται του μισθολογικού κόστους, περιορισμό της δαπάνης, αλλαγές στους εσωτερικούς κανονισμούς και εξορθολογισμό στο προσωπικό.

Εντός του 2018 οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ θα αξιολογηθούν εκ του μηδενός, ενώ τίποτα δεν θα είναι και για τους 40.000 εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να δημοσιοποιούν ισολογισμό ανά τρίμηνο ακόμη και αυτό ισχύει και για τις μη εισηγμένες.

Γίνεται λόγος ακόμη και για εθελούσιες εξόδους, όπου αυτές χρειάζονται, ενώ η μείωση δαπανών, όπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ως τώρα δεν αφορά μόνο στα λειτουργικά έξοδα, αλλά και σε μείωση του μισθολογικού κόστους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ