Ελεύθεροι επαγγελματίες υπό εξαφάνιση

Σοκ για τους αυτοαπασχολούμενους από το σχέδιο φορο…εξόντωσής τους

Ελεύθεροι επαγγελματίες  υπό εξαφάνιση

Σε πλήρη εφαρμογή θα μπει το 2018 το σχέδιο «εξόντωσης» των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων με τελικό στόχο τη δραστική μείωση του αριθμού τους αλλά και την αύξηση του μεριδίου των μισθωτών στη συνολική απασχόληση της χώρας.

Το ασφυκτικό πρέσινγκ για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με την απειλή των κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων και των δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών, η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, η δέσμευση ακόμη και του 50% της ονομαστικής αμοιβής μέσω φόρων και εισφορών μέχρι και το «κλείσιμο» του παραθύρου των «αποδείξεων δαπάνης» με την επιβολή ασφαλιστικών εισφορών εξυπηρετούν ακριβώς αυτό το στόχο: να μειωθεί ο αριθμός των αυτοαπασχολουμένων –και κατά συνέπεια ο ελεγκτικός όγκος της εφορίας- και vα αυξηθεί ο αριθμός των μισθωτών οι οποίοι θεωρούνται «σίγουροι πελάτες» τόσο για τις εφορίες όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το 2018, ξεκινά με το χειρότερο δυνατό τρόπο για τους αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα ακόμη πιο εχθρικό περιβάλλον:

  1. Όσοι δεν πλήρωσαν ασφαλιστικές εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ μέσα στο 2017 (όχι με δική τους ευθύνη) θα πρέπει τώρα να τις πληρώσουν εις διπλούν καθώς θα πρέπει να εξοφλήσουν μέσα σε ένα έτος και τις εισφορές του 2017 και τις εισφορές του 2018.
  2. Από όσους εμφάνισαν αύξηση κερδών το 2016, θα αναζητηθούν αναδρομικά οι πρόσθετες εισφορές της περυσινής χρονιάς.
  3. Ενεργοποιείται ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.
  4. Επιβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές και επί των αποδείξεων δαπανών ή «τίτλων κτήσης» όπως λέγονται χαρακτηριστικά.

Το μείγμα είναι εκρηκτικό. Ακόμη και αν δεν ληφθεί υπόψη η επίπτωση της προκαταβολής φόρου ή των ασφαλιστικών εισφορών που θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά, οι επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι να δίνουν περίπου το μισό εισόδημά τους στην εφορία. Για κέρδη άνω των 60.000 ευρώ, είναι δεδομένο ότι ο συντελεστής των συνολικών κρατήσεων θα είναι μεγαλύτερος του 50% (σ.σ. στις 70.000 ευρώ φτάνει στο 51,92%). Ακόμη όμως και σε μικρότερα εισοδήματα, οι επιβαρύνσεις είναι πολύ μεγάλες:

  1. Στις 15.000 ευρώ, οι κρατήσεις φτάνουν στο 44,2%
  2. Στις 20.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 43,49%
  3. Στις 5.000 ευρώ, ο συντελεστής εκτοξεύεται στο 64,57% καθώς είναι μεγάλη η επίπτωση και του τέλους επιτηδεύματος αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών λόγω του ελάχιστου πλαφόν.

Οι «τίτλοι κτήσης»

Νέος επιχειρεί να εισπράξει μια αμοιβή 1.500 ευρώ (μεικτά) με απόδειξη δαπάνης ή «τίτλο κτήσης» όπως λέγεται στη γλώσσα των λογιστών. Μέχρι και το τέλος του 2017, ο νέος θα έπρεπε να πληρώσει 54 ευρώ για το χαρτόσημο (3,6%) και 300 ευρώ για την παρακράτηση φόρου (σ.σ. υπολογίζεται με συντελεστή 20%). Έτσι, το ποσό που θα εισέπραττε θα περιοριζόταν στα 1.146 ευρώ. Από 1/1/2018, η υποχρέωση δεν σταματά εκεί. Επί του ποσού των 1.146 ευρώ (δηλαδή επί του ποσού που απομένει μετά την αφαίρεση του χαρτοσήμου και της παρακράτησης φόρου) θα επιβάλλεται στο εξής και ασφαλιστική εισφορά η οποία θα υπολογίζεται με συντελεστή 26,95% και η οποία θα καλύπτει κύρια ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη. Οι ασφαλιστικές εισφορές –οι οποίες θα παρακρατηθούν από τον «εργοδότη» για να αποδοθούν κατευθείαν στον ΕΦΚΑ- θα ανέλθουν στα 308,8 ευρώ και το τελικό ποσό που θα αποδοθεί θα διαμορφωθεί στα 837 ευρώ. Δηλαδή, το καθαρό ποσό αντιστοιχεί στο 55,8% της αρχικής αμοιβής. Όταν θα έρθει η ώρα της εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης, η περαιτέρω φορολογική μεταχείριση του τίτλου κτήσης, θα εξαρτηθεί από την ιδιότητα του αμοιβόμενου:

  1. Αν οι αμοιβόμενος είναι μισθωτός (και χρησιμοποιεί τον τίτλο κτήσης για να ενισχύσει το εισόδημά του) τότε το ποσό του τίτλου κτήσης θα φορολογηθεί ως εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα. Θα προστεθεί στις αμοιβές από μισθωτές υπηρεσίες και ο φόρος θα υπολογιστεί είτε με συντελεστή 22% είτε με συντελεστή 29% είτε με συντελεστή 37% ανάλογα με το ύψος του μισθού. Έτσι, η τελική επιβάρυνση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από το 44,2% ενώ μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 50%.
  2. Αν οι αμοιβόμενος έχει μέχρι τρεις εργοδότες στους οποίους έχει εκδώσει αντίστοιχους τίτλους κτήσης, τότε θα φορολογηθεί ως «μισθωτός». Αυτό είναι και το ιδανικό σενάριο καθώς το ποσό των 300 ευρώ θα του επιστραφεί καθώς θα καλυφθεί από το αφορολόγητο. Έτσι, από τα 1.500 ευρώ, θα του μείνουν καθαρά τα 1.137 ευρώ (σ.σ. ασφαλιστικές εισφορές και χαρτόσημο εννοείται ότι δεν επιστρέφονται).

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ