Ποιοι θα μπορούν να ανοίγουν φαρμακεία

Όλες οι αλλαγές

Ποιοι θα μπορούν να ανοίγουν φαρμακεία

Τη δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου και από μη φαρμακοποιούς προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας.

Η τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη, άδεια φαρμακείου χορηγείται ακόμη και σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού.
Φαρμακείο μπορούν, επίσης, να ιδρύουν και οι συνεταιρισμοί – μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας. Η κατάργηση της υποχρέωσης κατοχής πτυχίου φαρμακοποιού και άδεια άσκησης επαγγέλματος, καθώς και οποιοσδήποτε άλλος περιορισμός (πλην των πληθυσμιακών), τέθηκαν ως προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων.

Στην τροπολογία, που παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω, επισημαίνεται πως η άδεια χορηγείται με απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου περιφερειάρχη.

Ο κάτοχος της άδειας μπορεί να λειτουργήσει φαρμακείο είτε ως ατομική επιχείρηση είτε ως εμπορική εταιρεία οποιασδήποτε μορφής, πλην αυτής της ανώνυμης εταιρείας.

Με Προεδρικό Διάταγμα και έπειτα από πρόταση του υπουργού Υγείας, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί, η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια των φαρμακείων είτε ως ατομικών επιχειρήσεων είτε ως εμπορικών εταιρειών οποιασδήποτε μορφής πλην ανωνύμου εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο ακυρώθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) υπουργική απόφαση, η οποία προέβλεπε, μεταξύ των άλλων, ότι μπορούσαν να ιδρυθούν φαρμακεία από μη αδειούχους φαρμακοποιούς, υποχρεωτικά υπό εταιρική μορφή (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης), αρκεί ένα μέλος να είναι φαρμακοποιός και να έχει μετοχικό μερίδιο 20%. Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε κρίνει ότι οι προϋποθέσεις ίδρυσης φαρμακείων και τα θέματα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, ρυθμίζονται μόνο με νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να μην υπάρχει νομικό κώλυμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ