Πού πάνε οι περιφερειακές οικονομίες της ΕΕ

Πού πάνε οι περιφερειακές οικονομίες της ΕΕ

H Fed αύξησε το επιτόκιο για τρίτη φορά φέτος και η ΕΚΤ παρέτεινε την παρούσα πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, ανακοινώνοντας την αποκλιμάκωση της επαναγοράς τίτλων από τον ερχόμενο μήνα.

Τρεiς κεντρικές τράπεζες είχαν συναντήσεις αυτή την εβδομάδα αλλά οι αγορές δεν φαίνεται να ταράχτηκαν, γράφουν οι Financial Times: H Fed αύξησε το επιτόκιο για τρίτη φορά φέτος και η ΕΚΤ παρέτεινε την παρούσα πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, ανακοινώνοντας την αποκλιμάκωση της επαναγοράς τίτλων από τον ερχόμενο μήνα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας μετά την αύξηση των επιτοκίων έκανε παύση αλλά έδωσε το σήμα ότι τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν πάλι τον επόμενο χρόνο. Η έλλειψη αντίδρασης από τις αγορές είναι κάτι που αξίζει να χαροποιεί. Οι επενδυτές δεν κρέμονται πια από τα χείλη των κεντρικών τραπεζιτών, οι μεγαλύτερες οικονομίες είναι σε αξιοπρεπή κατάσταση και η νομισματική πολιτική είναι πλέον προβλέψιμη.

Στην ΕΕ o Μάριο Ντράγκι αξίζει αναφοράς καθώς υπερέβη τις αντιστάσεις στις ριζοσπαστικές πολιτικές που τώρα φέρνουν καρπούς: η ανεργία μειώνεται στην ευρωζώνη και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το μπλοκ αναπτύσσεται με τους γρηγορότερους ρυθμούς εδώ και εφτά χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ