Ο «ανοικτός δρόμος» για την έξοδο στις αγορές και ο… κόφτης του χρέους

Σχέδια για άμεση έκδοση 3ετούς ή 7ετούς ομολόγου- Τι έδειξαν οι επαφές Τσακαλώτου στη Νέα Υόρκη και γιατί είναι κρίσιμος ο Ιανουάριος

Ο «ανοικτός δρόμος» για την έξοδο στις αγορές και ο… κόφτης του χρέους

Έτοιμη να αξιοποιήσει το τρίμηνο χρονικό «παράθυρο» μεταξύ των δύο αξιολογήσεων- της τρίτης που τελειώνει τον Ιανουάριο και της τέταρτης που αναμένεται το Μάιο- εμφανίζεται η ελληνική πλευρά, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η έκδοση ή οι εκδόσεις, θα είναι 3ετούς ή 7ετούς διάρκειας.

Όπως παρατηρούν αρμόδιες πηγές, «αυτή τη στιγμή η Ελληνική Δημοκρατία βρίσκεται στις αγορές με 10ετία, οπότε ως πιο “καθαρή” επιλογή κρίνεται η έκδοση 3ετούς ή 7ετούς ομολόγου».Το κλίμα στις αγορές τη δεδομένη στιγμή χαρακτηρίζεται ως άκρως θετικό, ειδικά μετά από την κατά γενική ομολογία επιτυχημένη ανταλλαγή των 20 ομολόγων τουPSIκαι είναι ενδεικτικό ότι μετά από το ράλι των αποδόσεων που ακολούθησε τοswap, υπήρξαν πολλοί επενδυτές που παραδέχθηκαν- έστω εκ των υστέρων- ότι θα έπρεπε να αξιοποιήσουν την ευκαιρία.

Μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, η τιμή του 10ετούς υποχώρησε από το 4,8% στο 4,2%, δείχνοντας τάση ακόμα και να σπάσει το φράγμα του 4%, με την απόδοση του να «παίζει» πάνω από το 95%, ενώ ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στο 2ετές, η τιμή του οποίου έπεσε περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα και διαπραγματεύεται κοντά στο 2%, με την απόδοση του στο 103%. Είναι όλα καλά κι ωραία; Προφανώς όχι, καθώς όπως παρατηρούν έμπειροι αναλυτές, αυτή η εντυπωσιακή μείωση τωνspreadsδεν έχει αποτυπωθεί και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου- όπως ορίζει η οικονομική επιστήμη- που δείχνει σχεδόν μια ευθεία γραμμή, ακόμα και μετά από το «πανηγύρι» που στήθηκε στις αγορές λόγω τουswap. Πώς εξηγείται αυτό; Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, Β. Πολυμένη, από τις χαμηλές προσδοκώμενες αποδόσεις, λόγω υψηλής φορολόγησης αλλά και αβεβαιότητας. Κι αυτό ακριβώς ήταν το αντικείμενο των επαφών που είχε ο Ε. Τσακαλώτος στη Νέα Υόρκη, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

ENHMEΡΩΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος των συναντήσεων που είχε ο υπουργός Οικονομικών με «δυνατά» ονόματα, όπως ηJPMorganκαι ηMorganStanley, ήταν να ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα τόσο για τις έως τώρα επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας όσο και για το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, σε μια προφανή προσπάθεια να διασκεδάσει τις άσχημες εντυπώσεις από τα μπρος- πίσω σε μεγάλα επενδυτικάprojectsαλλά και να πείσει ότι δεν υπάρχει πρόθεση αντιστροφής των δρομολογημένων μεταρρυθμίσεων. Πόσο πειστικός ήταν; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα ήταν θετικό, αλλά δεν έγινε η παραμικρή κίνηση, καθώς οι ξένοι φαίνεται να εστιάζουν σε δύο σημεία.

Όπως αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή, που ήταν παρούσα στο επενδυτικό συνέδριο τηςCapitalLink, οι ξένοι έδειξαν κατ’ αρχάς να επιμένουν στο θέμα της αξιοπιστίας.«Ζητούν σταθερότητα στις αποφάσεις και τους απωθούν οι συνεχείς μεταβολές, οι εκπλήξεις»,σημειώνει η ίδια πηγή, συμπληρώνοντας ότι το δεύτερο μείζον ζήτημα για τους ξένους είναι οι τράπεζες.«Πρέπει να είναι απολύτως “καθαρό” ότι δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια»,τονίζει η ίδια πηγή, αναδεικνύοντας τον Ιανουάριο ως τον πλέον καθοριστικό μήνα γι’ αυτό το θέμα.

Τον πρώτο μήνα του 2018, θα αποκαλυφθούν οι παραδοχές για ταstresstestsπου θα ξεκινήσουν το Φεβρουάριο κι όλοι κρατάνε την ανάσα τους για το δυσμενές σενάριο που θα υιοθετηθεί. Αυτό που ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές, είναι ότι αυτό το σενάριο δεν θα αφορά μόνο στις ελληνικές τράπεζες, συμπληρώνοντας ότι παρά τα μεγάλα προβλήματα λόγω των «κόκκινων» δανείων, είναι ορατή με γυμνό μάτι η βελτίωση στην εταιρική τους διακυβέρνηση.

Εμπλοκή με το «ταβάνι» του χρέους

Και τι γίνεται με το παζάρι για το Χρέος, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεκινήσει αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης; Όπως αναφέρουν πληροφορίες κι από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, υπάρχει ένα… «αγκαθάκι», ένα… «θεματάκι», που πρέπει να επιλυθεί πριν από τις επικείμενες εκδόσεις ομολόγων: το «ταβάνι» Χρέους. Στην πραγματικότητα ακόμα και στο ΔΝΤ, που δημιούργησε το πρόβλημα, ψάχνονται να βρουν πώς θα κάνουνbypassστην «οροφή» των 325 δις ευρώ, που σύμφωνα με πληροφορίες μπήκε λόγω της εμμονής κάποιου κατώτερου στελέχους του Ταμείου. Μπορεί αυτό το πρόβλημα να μπλοκάρει το σχεδιασμό για την άντληση νέου χρήματος από τις αγορές; Η εκτίμηση είναι πως όχι, αλλά όλοι περιμένουν τι θα αποφανθεί το δ.σ.του ΔΝΤ πριν από τα μέσα του 2018…

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ