Το παιχνίδι του καλού και του κακού με 4ο Μνημόνιο και χρέος

Το παιχνίδι του καλού και του κακού με 4ο Μνημόνιο και χρέος

Νωρίτερα ο νέος πρόεδρος του eurogroup M. Σεντένο έβαζε πάγο στις ελπίδες του Μαξίμου για αναδιάρθρωση χρέους με το ΔΝΤ να υπενθυμίζει ότι παρέμεινε στο πρόγραμμα υπό την προυποθεση της ρύθμισης του

To θέμα για 4ο μνημόνιο άνοιξε χθες εξ αφορμής των απαντήσεων Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, που είπε ότι ένα νέο πρόγραμμα εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση.

Σήμερα τοποθετήθηκε επί του θέματος ο ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού ,Γκίντερ Έτινγκερ σχολίασε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπολογίζει σε ένα τέταρτο πρόγραμμα δανειακής βοήθειας για την Ελλάδα

«Θεωρούμε ότι οι Έλληνες θα επιστρέψουν στο άμεσο μέλλον τις αγορές», δήλωσε ο Έτινγκερ πριν από τη Σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σε περίπτωση που η χώρα θα είχε στο μέλλον ανάγκη χρηματοδότησης, θα πρέπει να μπορεί να αντλήσει φρέσκο χρήμα από τις αγορές. Το τρέχον τρίτο διεθνές πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους μέχρι και 86 δις ευρώ ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2018.

Με δεδομένη την πρόσφατη ελαφρά οικονομική ανάκαμψη οι ειδικοί θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί το συνολικό διαθέσιμο ποσό του τρίτου προγράμματος.

Υπενθυμίζεται οτι οπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είπε πως ηΑθήνα θα αποφασίσει για τέταρτο πρόγραμμα

Oπως αναφέρει η DW, στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, η Deutsche Welle έθεσε δύο βασικά ερωτήματα στον Μάριο Ντράγκι. Το πρώτο αφορούσε την εκτίμηση του προέδρου αν θα υπάρξει και νέο πρόγραμμα προσαρμογής μετά την ολοκλήρωση του τρίτου τον Αύγουστο του 2018, καθώς και τι μέλλει γενέσθαι στο μέτωπο της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών σε περίπτωση που δεν θα υπάρχει πια πρόγραμμα από το καλοκαίρι και έπειτα.

Απαντώντας ο κ Ντράγκι μετέφερε στην κυβέρνηση την ευθύνη για τη διάδοχη κατάσταση : «Εναπόκειται εντελώς στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει αν χρειάζεται τέταρτο πρόγραμμα. Εάν η ελληνική οικονομία συνεχίσει να είναι εύθραυστη, τότε η κυβέρνηση θα αποφασίσει η ίδια αν επιθυμεί να συνεχίσει το πρόγραμμα», είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Όσον αφορά το καυτό ζήτημα της ρευστότητας, με το οποίο οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες το καλοκαίρι αν δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα, ο Μ. Ντράγκι τόνισε ότι «η ρευστότητα εξαρτάται από την οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο οι αγορές αξιολογούν και ανταποκρίνονται στις πολιτικές αυτές.»

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της DW, στο δεύτερο ερώτημα που αφορούσε τις ποινικές διώξεις σε βάρος του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και τριών εμπειρογνωμώνων του ΤΑΙΠΕΔ, ο Μάριο Ντράγκι εστίασε στην περίπτωση του Ανδρέα Γεωργίου, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει. Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, «η ΕΚΤ έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφές τόσο στο Eurogroup όσο και στους υπόλοιπους θεσμούς ότι η ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών και των ανθρώπων που εργάζονται για αυτές είναι θεμελιώδους σημασίας για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων, τα οποία συγκροτούν τη βάση πάνω στην οποία οικοδομούνται, σχεδιάζονται, εγκρίνονται και χρηματοδοτούνται οι οικονομικές πολιτικές στη περίπτωση της Ελλάδας».

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια ο Μάριο Ντράγκι, «οποιεσδήποτε ενέργειες τείνουν να υπονομεύσουν αυτή την αξιοπιστία ή την αξιοπιστία των στοιχείων δεν είναι αποδεκτές και είναι αντίθετες προς την ΕΚΤ και το διοικητικό της συμβούλιο. Όλα τα παραπάνω φυσικά λέγονται λαμβάνοντας υπόψη την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης της εκάστοτε χώρας».

Νωρίτερα ο νέος πρόεδρος του eurogroup M. Σεντένο έβαζε πάγο στις ελπίδες του Μαξίμου για αναδιάρθρωση χρέους με το ΔΝΤ να υπενθυμίζει ότι παρέμεινε στο πρόγραμμα υπό την προυποθεση της ρύθμισης του

Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει πλήρως το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης για να λάβει βοήθεια σχετικά με τον τεράστιο όγκο του χρέους της, δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Eurogroup, Μάριο Σεντένο σε αποκλειστική συνέντευξη στο CNBC.

Ο επικεφαλής των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα κάποια «ενδιάμεσα βήματα» πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες αναδιάρθρωσης του χρέους με την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρόκειται να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του επόμενου έτους. Η χώρα έχει λάβει υποσχέσεις για μέτρα που θα καταστήσουν το χρέος της πιο βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Διχογνωμία;

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει ότι πρόκειται για θέμα που πρέπει να εξεταστεί το συντομότερο δυνατόν, οι Ευρωπαίοι πιστωτές πιστεύουν ότι αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Ο Μάριο Σεντένο κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα διάσωσης πρέπει να ολοκληρωθεί. «Είμαστε σε καλή διάθεση να το ολοκληρώσουμε μέχρι τα μέσα του 2018, τον Αύγουστο του 2018. Ελπίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν το εξαιρετικό έργο που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια για να ολοκληρώσουν όλα τα μέτρα και όλους τους στόχους που έχουμε στο πρόγραμμα», ανέφερε.

Ο M. Σεντένο, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, όπου πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πρόγραμμα διάσωσης μεταξύ 2014 και 2015, ζήτησε από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να στηρίξουν την Ελλάδα στη διαδικασία μετά τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα και να επιδείξουν υπομονή με τη χώρα.

Υπάρχει τώρα ένα παράθυρο ευκαιρίας για την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της ευρωζώνης

Ο νέος επικεφαλής του Eurogroup, στη συνέντευξή του στο CNBC παρουσίασε το όραμά του για την ευρωζώνη και δήλωσε ότι χρειάζεται «χρόνος και υπομονή» για την αναμόρφωσή της. Ο ίδιος δεσμεύτηκε να φέρει μία νέα προσέγγιση στην άσκηση πολιτικής μετά από αρκετά χρόνια λιτότητας. «Θα είναι δύο έντονα χρόνια, δυόμιση για την ακρίβεια. Δεν είναι πραγματικά μια αλλαγή για το αν είμαστε υπέρ ή κατά της λιτότητας. Αλλά κατανοούμε πλέον ότι η ανταπόκριση σε επίπεδο προσφοράς που πετύχαμε με τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει τώρα να συνδυαστεί με κάποια ανταπόκριση σε επίπεδο ζήτησης και η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε καλή θέση για να το πετύχει», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup. Μετά από αρκετά χρόνια οικονομικής κρίσης, ο Μ.Σεντένο θέλει να καταστήσει σαφές στους Ευρωπαίους πολίτες ότι οι προσπάθειες που κατέβαλαν άξιζαν και τώρα ήρθε η ώρα «να αποκομίσουμε τα οφέλη». Δεδομένου ότι η περιοχή επέστρεψε στην ανάπτυξη και υπάρχουν νέοι πολιτικοί κύκλοι που ξεκινούν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, o Μ.Σεντένο ανέφερε ότι υπάρχει τώρα ένα παράθυρο ευκαιρίας για την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της ευρωζώνης. «Πρέπει να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση», είπε, «Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης σημαίνει ελαφρώς διαφορετικά πράγματα για κάθε μέλος της Ευρωομάδας. Πρέπει να προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε στο κοινό έδαφος που ασφαλώς έχουμε και το έχουμε, υπάρχει», υπογράμμισε.

Στις δηλώσεις Σεντένο η απάντηση ηρθε από το ΔΝΤ.

Δια του εκπροσώπου του Ουίλιαμ Μάρεϊ υπενθύμισε πως «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση του χρέους» διαμηνύοντας στην άλλη πλευρά ότι η συζήτηση για το θέμα του χρέους θα μπορούσε να προχωρήσει γρήγορα σημειώνοντας ότι αν δεν ήταν έτσι «δεν θα είχαμε εγκρίνει επί της αρχής το πρόγραμμα»

«Θέλουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα βάζει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμο μονοπάτι», τόνισε.

Συμπλήρωσε πως κατά τη γνώμη του Ταμείου «δεν υπάρχει κάποια διαφωνία με τους συναδέλφους στο Eurogroup». «Συζητήσεις γίνονται από το 2015 και παρότι δε συμφωνούμε σε όλα, έχουν γίνει βήματα».

Σχετικά με το επίπεδο ζωής στην Ελλάδα λόγω των αστοχιών των προγραμμάτων σχολίασε ότι «γι’ αυτό έχουμε τα προγράμματα, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να μπει σε μια κατάσταση ανάπτυξης».

Οπως είπε «όποια χώρα περνάει ύφεση, θα έχει προβλήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ