Αμετάβλητα τα επιτόκια από την ΕΚΤ-Τι είπε ο Ντράγκι για 4ο Μνημόνιο

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την ΕΚΤ-Τι είπε ο Ντράγκι για 4ο Μνημόνιο

Για τον Ανδρέα Γεωργίου, σημείωσε: Το έχουμε πει πολλές φορές, ότι η ανεξαρτησία των στατιστικών Αρχών και των ανθρώπων που τις διοικούν είναι το σημαντικότερο συστατικό για την διασφάλιση της αξιοπιστίας των στοιχείων που εκδίδονται.

Αμετάβλητα κράτησε τα επιτόκια το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ το οποίο όπως ανακοίνωσε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Επανέλαβε δε σύμφωνα με την ανακοίνωση ότι αναμένει πως τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού.

Ακολούθως τονίζεται πως από τον Ιανουάριο του 2018 σκοπεύει να συνεχίσει να πραγματοποιεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού, ύψους 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το ΔΣ διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό".

Τονίζεται επίσης πως εάν οι προοπτικές είναι λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος APP.

Οσον αφορά την Ελλάδα στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε ερώτηση δημοσιογράφου της DW έριξε το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση για το αν θα χρειαστεί κι άλλο πρόγραμμα προσαρμογής τονίζοντας συγκεκριμένα πως αυτό θα το αποφασίσουν εκείνοι ενώ για τη ρευστοτητα των τραπεζών είπε πως αυτή εξαρτάται από την οικονομική πολιτική που ακολουθείται

Σε ερώτηση για την δίωξη κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, σημείωσε: Το έχουμε πει πολλές φορές, ότι η ανεξαρτησία των στατιστικών Αρχών και των ανθρώπων που τις διοικούν είναι το σημαντικότερο συστατικό για την διασφάλιση της αξιοπιστίας των στοιχείων που εκδίδονται. Συνεπώς, όλες οι ενέργειες που τείνουν να υποσκάψουν την αξιοπιστία δεν είναι αποδεκτές από την ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ